Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Visa rutor

Mitt sista inlägg!

Hej, här kommer mitt sista inlägg på skolans blogg! I vår är det dags för examen och jag måste erkänna att tiden på universitetet verkligen bara rusat förbi. Ni kan fortsätta följa mig och mitt studentliv på skolans instagram, som ni hittar under namnet Servicemanagement. Men här och nu tänkte jag sammanfatta tiden på bloggen som ett litet avsked. I mitt allra första inlägg, som ni hittar HÄR, skrev jag om att utbildningen kändes helt rätt för mig och det måste jag hålla med mig själv om. Nu när jag läst i fyra och en halv termin av sex ser jag hur kurserna hänger ihop och vad de kan ge mig till mitt framtida arbetsliv. Jag ser bredden på utbildningen som en stor möjlighet för framtiden och känner att det var helt rätt val av utbildning för mig. Hur passande är det inte att läsa en utbildning med inriktning på logistik i en stad som Helsingborg? Vi har till och med utsikt från Campus ner till Helsingborgshamn! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har skrivit två inlägg med recept för studentplånkan som finns att hitta HÄR och HÄR, vilket är sådant jag själv verkligen uppskattar när andra delar med sig av. Utöver det har jag tipsat om hur man ska boosta sin studieteknik HÄR samt allt man behöver veta inför en tenta HÄR, sådant som jag själv hade önskat att någon tipsat mig om innan jag började plugga. Utöver det skrev jag också två inlägg om tentaångest och att vara stressad som student som finns HÄR och HÄR. För stressad är man väl i perioder, eller? För tillfället läser jag kursen Strategi och Verksamhetsstyrning och har denna veckan budgetering och budgetprocessen som fokus och om ett halvår är det dags för examensarbetet att dra igång – så spännande! Vill man ha mer insyn i hur en vecka på universitetet kan se ut skrev jag ett inlägg om just det, som finns att hitta HÄR

 

 

 

 

 

 

 

Med detta inlägg vill jag säga tack för mig och hoppas att ni följer Service Management på instagram, så ses vi där! Over and out.

 

Julia


Boosta din studieteknik

Hösten och där med också skolstart börjar nu närma sig. Det var ett tag sedan jag gjorde ett blogginlägg och sommarlov har verkligen varit skönt! I sommar har jag sett till att läsa mycket böcker och nu snackar vi böcker jag själv har valt ut och ingen kurslitteratur. Är det något som är sommarlov på riktigt så är det väl det? Att kunna läsa en bok utan att behöva lägga allt på minnet, att slöläsa och till och med kanske inte ens läsa ut boken om den inte var underhållande. 

När det kommer till just minnet har jag ett sjukt bra boktips till alla som ska börja studera till höst eller som bara behöver boosta sin studieteknik. Boken hjärnstark av Anders Hansen. Alltså varför har jag inte läst den tidigare? Varför sa ingen detta till mig när jag var helt ny på universitetet för två år sedan? Boken förklarar i detalj hur du kan träna upp din hjärna och förbättra minnet. Glöm alla spel som marknadsförs som hjärngymnastik, glöm tentadepp i denna bok finns alla svar. Det finns heller inget som har motiverat mig så mycket i löparspåret som denna bok. Vill ni ha en sammanfattning av boken kan ni lyssna på Anders Hansens sommarprat, helt klart värt varenda sekund! Näst på tur att läsas innan skolan drar igång är hans andra bok skärmhjärnan, den är jag faktiskt lite rädd för att läsa mest för att det är obehagligt hur beroende man faktiskt är av sin telefon. 

Förra hösten gjorde jag en lista här på bloggen med tips till dig som är ny på universitetet, den kan man hitta HÄR. Som ett tillägg till denna listan vill jag nu lägga till det jag lärt mig av boken hjärnstark. Hoppa inte över träning i tentaperioder! Börja långa dagar av plugg med en promenad. Glöm inte att röra på dig! Avslutningsvis bjuder jag på en sommarbild från Skåne, ett av Sveriges vackraste ställen på sommaren. 

Julia


Tack för mig!

Hejsan!

Igår kom jag hem till Sverige för första gången på exakt 10 månader. Det känns… konstigt, kul och förväntansfullt. Mitt utbytes år har, med handen på hjärtat, varit ett av dom absolut bästa i mitt liv. Jag har träffat så otroligt många underbara människor och jag har fått se så otroligt många fantastiska platser. Livet i Kalifornien har varit helt fantastiskt och betydligt bättre än vad jag någonsin hade kunnat drömma om. 

Jag vill bara ytterligare passa på att pusha er alla till att åka på utbyte. Man lär sig så otroligt mycket och det är verkligen ett privilegie att få möjligheten att åka iväg.

För er som har frågor eller vill ha ytterligare tips, fortsätt gärna höra av er! Jag finns på instagram (linneajoohanssson), Facebook (Linnea Johansson), mail (li4303jo-s@student.lu.se). 

Tack för mig och hoppas ni alla tyckte det var intressant att läsa om livet i Santa Barbara. 

// Linnea 


(Jag avslutade min USA-tid med en otrolig roadtrip. Här kommer lite bilder.) 
     


09 juli, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Soliga hälsningar

Hejsan!

Äntligen börjar det bli soligt i Kalifornien (igen). Förra veckan var det faktiskt varmare och soligare här än i Sverige. Något mina föräldrar gärna påpekade. Den här veckan är en “vanlig vecka” medan nästa vecka är “dead week”, vilket betyder veckan innan alla finals. Det är då bibblan är fullproppad och alla studenter lever på kaffe. I helgen kommer jag förhoppningsvis resa söderut. Annars är det här sista “riktiga” helgen i Isla Vista innan sommarlovet (nästa helg pluggar alla och helgen efter är vi klara med finals). Jag försöker passa på att njuta så mycket som bara möjligt sista veckorna här!

// Linnea 

 

30 maj, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Memorial Weekend

Halloj!

Den här helgen är det långhelg i USA, vilket betyder extra ledighet, vilket betyder resa. Jag har spenderat dom tre senaste dagarna i LA och nu är jag tillbaka i Santa Barbara. Det är fint väder och livet leker. Just nu sitter jag på ett cafe downtown för att ta igen lite läsande. Det börjar bli dags att plugga inför finals. Jag har en “finals presentation” den här veckan, vilket är kul men lite läskigt. Det är fortfarande lite ovant att presentera på engelska, vad jag dock älskar med UCSB är all mångfald. Jag tror att 30% av min klass är internationella studenter, vilket är jättekul. Nu ska jag fortsätta mitt läsande. Hoppas allt är fantastiskt med er där hemma och stort grattis till alla tredje-årare som har lämnat in sin kandidatuppsats! 

//Linnea 

 

 

27 maj, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

“Hur känns det att snart behöva åka hem?”

Tiden här har gått så himla, himla, snabbt. Om mindre än en månad så skriver jag min sista final på UCSB. Jag kan inte riktigt beskriva hur det känns, men livet här i Cali har verkligen blivit min vardag. Att inte vakna upp i samma rum som min roomie kommer till och med kännas konstigt, det som annars tog mig längst tid att acceptera. Jag kommer sakna alla mina amerikanska kompisar och alla mina svenska kompisar, även om vi absolut kommer ses igen. Men man lever i en speciell, fin, liten bubbla här och det känns så… konstigt att det börjar gå mot sitt slut

Jag kommer sakna att åka till LA på helgerna, jag kommer sakna San Diego, jag kommer sakna Vegas, Mexico, San  Fransisco. Jag kommer framförallt sakna Santa Barbara. Men jag är också så otroligt glad att jag har fått dom här minnena. Wow.

// Linnea

22 maj, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Studera hur och vart du vill

Hallå där! Nu är våren här och vad passar bättre än att vara utomhus? Fördelen med att läsa på universitet är helt klart att man kan styra över sin egen tid. Det är, som jag skrivit tidigare, lite som att vara egenföretagare och sin egen chef! Just nu skriver vi som läser andra året B-uppsatser. Detta gör vi i grupp om fyra vilket givetvis gör att man måste anpassa sig efter de andra gruppmedlemmarna men det är också en frihet. Vi har inga föreläsningar kvar innan sommaren och vi får planera helt fritt hur vi vill styra upp vårt arbete, med tillgång till handledare om vi skulle behöva hjälp på vägen.

Att ha denna möjligheten passar mig som person riktigt bra! Jag passade i måndags på att åka på en föreläsning i Malmö, en föreläsning som inte tillhör varken plugg eller skola. Föreläsning var med Linnea Claesson (vet ni inte vem hon är – Googla!) och jag uppskattade verkligen att jag kunde hoppa på tåget i Helsingborg, ta med en skolbok och dator till Malmö för att kombinera både nytta och nöje. 

Föreläsningen hölls i en jättefin lokal i Folkets park i Malmö och spana in vårkänslorna på bilden ovan. Så himla mysigt! Det kan nog bli fler besök i Malmö under våren och sommaren.

B-uppsatsen vi skriver just nu ska ha temat Service Managements skuggsida och vi som läser logistik ska gärna rikta in oss på logistik också. Det är en del arbete men gruppen jag arbetar i känns riktigt bra, vi kompletterar verkligen varandra och jag tror att resultatet kommer att bli grymt! 

Julia


Nyttigt info om UC & Kalifornien

Hejsan!

Jag har fått lite frågor om California och framförallt om UCSB därför tänkte jag dela med mig av lite nyttig information. Mycket är annorlunda jämför med hemma så här kommer lite smaskig info till er framtida utbytesstudenter.

  • Man har lektioner betydligt senare jämfört med Sverige. Jag har lektioner som börjar kl 19:00 på kvällen. 
  • Man läser tre (eller fler) kurser samtidigt.
  • Man har TAs (teaching assistents), det är studenter på master nivå som hjälper och underlättar både för professorer och (undergrad) studenter. Ibland håller dom även i lektioner.
  • Både professorer och TAs har office hours en eller flera gånger i veckan. Då kan man gå inom deras kontor och prata om allt och inget.
  • “Plugg-kulturen” här är att spendera dag och natt på bibblan när det börjar närma sig midterm och finals week. Folk studerar generellt mer på bibblan här jämfört med hemma. Jag tror att mycket handlar om att man delar rum så man får inget riktigt space till att plugga. 
  • Som nämnt ovan så delar man rum med antingen en eller två andra.
  • Man får inte göra om proven. Får du underkänt så är du underkänd. Jag tyckte tanken var stressigt till en början. 
  • Man får ta vilka kurser man vill från alla olika departments (vissa kurser kräver förkunskaper men om man pratar med professorn så brukar man kunna bli antagen ändå). Väldigt bra då man inser vad man tycker är kul/intressant.*


    Listan kan göras lång men det här var det första jag kom på. Hoppas det var till hjälp!  

Här kommer en bild från gårdagens solnedgång. 

// Linnea 

10 maj, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vår i Santa Barbara

Hejsan!

Våren är här och med den kommer massvis med ny energi. Som jag nämnt innan så börjar det blir mer tydligt att tiden här i Cali börjar gå mot sitt slut. Därför passar jag på att resa extra mycket och se så mycket som jag bara kan. I förra veckan var jag på musikfestivalen Coachella, det var så himla kul. Efter det åkte vi till San Diego som är en helt fantastisk stad. USA är ju så gigantiskt stort så staterna känns mer som olika länder. Här i Santa Barbara kan man åka och hikea i “skogen” medan det är sand och “öken” i San Diego. Häftigt! Här kommer lite roliga bilder från förra veckan.
21 april, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Studentlivet i Lund och Helsingborg

Hejsan!

Hoppas allt är fantastiskt med er! Nu är det bara dagar kvar tills antagning.se stänger och jag tänkte passa på att berätta lite om studentlivet i Lund och Helsingborg. 

Just nu befinner jag mig alltså inte i Helsingborg/Lund utan i Kalifornien. Studentlivet här är fantastisk men det har också fått mig att inse hur unikt studentlivet är hemma. Jag bor i Lund och pendlar till Helsingborg när jag har lektioner där, vilket passar mig väldigt bra för då får jag det bästa av båda delar. Studentlivet i Lund är helt otroligt. Det är alltid något kul som händer, allt från baler till bokcirklar. Jag bor och är aktiv på Lunds nation och rekommenderar verkligen alla att vara nationsaktiv eller på något sätt aktiva inom en studentorganisation. Det är så himla kul och man träffar vänner för livet. Ibland när jag tänker på alla upplevelser och nya bekantskaper jag har fått under min studietid så tycker jag att bara det är värt 3 års studier. Studentlivet i Helsingborg är även det helt fantastiskt. Nollningen var så välorganiserad och jag hade så himla kul. Det finns studentorganisationer och studentklubbar. När jag har pratat med mina kompisar som bor i Helsingborg så verkar det som att dom har väldigt kul tillsammans och lite som att alla känner alla. Sen är Helsingborg en superfin stad så jag älskar att bara strosa runt och sitta på mysiga kaféer. Campus är dessutom superfräscht och kanonfint.

Det jag tycker om mest med studentlivet i Sverige är hur inkluderande det är, alla studenter är välkomna på nationer och studentklubbar. Man träffar lätt nya vänner och det finns så mycket att engagera sig i.    

Med detta sagt, om ni vill åt det perfekta studentlivet så är Lund och Helsingborg optimalt. 

((Och en sista grej! Ibland glömmer man hur nära Helsingör och Köpenhamn är. Det är perfekt att åka till grannlandet på en mysig dagsutflykt, något som jag värderar högt.)) 

 

Jag på bal. KUL!

// Linnea 

10 april, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Gör din röst hörd!

I helgen hade jag besök från min hemstad Göteborg och jag tog med hela gänget till Dunkers. Dunkers Kulturhus har just nu en utställning om Astrid Lindgren som opinionsbildare och om att göra sin röst hörd, vilket är en utställning jag velat gå på ett tag men inte blivit av. 

 

Utställningen var verkligen fint ordnat och vi lyckades pricka in en tidpunkt då det var ganska lugnt. Ville man kunde man lyssna på stycken från böckerna, läsa brev Astrid skrivit till bland annat finansministern och bläddra i hennes böcker. Förutom att jag hade kunnat tänka mig en dubbelt så stor utställning levde den verkligen upp till mina förväntningar.

Utställningen finns på Kulturhuset fram till den 28e april och heter #ingenlitenlort. Vi alla i sällskapet kom fram till att det är en utställning som passar alla åldrar och blir lite vad man gör det till. Det var kul att se kanske en lite ny vinkel av allas älskade Astrid Lindgren, vilken jäkla Power-lady. Grym förebild. 

Utsikten från Dunkers är inte heller något att klaga på, eller vad säger ni? Hoppas ni har en fin vecka. 

 

Julia


En vanlig vecka på universitetet

Hej, i dag tänkte jag uppdatera er om hur en vanlig vecka kan se ut för min del. Denna veckan har varit ganska lugn i och med att det är andra veckan in i en ny kurs. Som student är veckorna givetvis ganska olika beroende på om det börjar närma sig tenta eller om det är långt kvar till tenta. Här kommer min vecka som varit:

MÅNDAG

I måndags var det verkligen vår i Helsingborg och jag tog mig en promenad till jobbet. Jobbade i Stadsarkivets reception och hann fota körsbärsblommorna i Furutorpsparken på vägen dit. Efter jobbet såg jag till att få ytterligare lite sol på näsan men skrev också klart en inlämning som skulle in på onsdagen. 

TISDAG

På tisdagen hoppade jag på tåget till Lund. Som jag tidigare skrivit läser jag en kurs vid sidan av mitt program (Logistic Service Management, år två) i akademiskt skrivande i Lund. En av många fördelar med att tillhöra Lunds Universitet är alla fristående kurser man kan välja bland. Det är heller inga konstigheter att ta del av studentlivet i Lund om man som jag bor i Helsingborg, tågen är riktigt smidiga så sätt!

Väl i Lund möttes jag också av vår, både blå gräsmatta och blå himmel. I samband med föreläsningen i Lund passade jag på att springa förbi Campusbokhandel och lämna in ett gäng böcker, det var ganska tungt på vägen dit vill jag lova! Campusbokhandel säljer begagnade böcker vilket är smidigt om man inte vill lägga tid på det själv, eller om man inte vill köpa helt nya böcker till varje kurs och böckerna inte finns på biblioteket. 

 

ONSDAG

Jag startade dagen med att möta upp Sandra i skolan. Som några av er vet är det jag och Sandra som har hand om Service Managements instagramkonto (namnet är servicemanagement, in och följ om ni inte redan gör det) och vi planerade lite kommande inlägg men också en liten frågestund. På måndag nästa vecka, den 8e april, kommer vi att ha en frågestund på instastory. Vi kommer att spara alla frågor + svar i en av höjdpunktsrubrikerna i profilen så att man kan ta del av dem i efterhand. 

Sedan var det dags för seminarie, veckans seminarie handlade om intervjuer. Det svarta bläcket i min skrivare har varit slut ett tag… Tänkte därför att om man skriver ut inlämningsuppgiften i blått är det ju nästan som svart. Det som kom ut var rosa. Det fick duga. Alltså – lämna in ett arbete på universitetet med rosa text likt en lågstadieelev, check. 

 

TORSDAG

Torsdagen tillägnades heldag i skolan. Det är sällan vi är i skolan i mer än tre timmar för en föreläsning men denna dag stod föreläsning, obligatoriskt eget arbete och workshop på schemat. Det var absolut lärorikt och givande. Vi arbetade i samma grupper som vi sedan ska skriva B-uppsats i, vilket känns bra så att man kan arbeta ihop sig lite innan det är dags för uppsats.

Även i dag bjöd staden på vår, här är en bild från Kärnan i Helsingborg med utsikt hela vägen till Danmark. 

 

FREDAG

Inga föreläsningar i skolan denna dag så fredag firades med påbörjan av tenta-plugg och storstädning på förmiddagen. Sedan bar det av ut i naturen.

Jag tänker att detta får avsluta dagens inlägg, hoppas att ni tyckt att det var kul att få inblick i en av mina veckor. Har ni frågor eller funderingar kring skolan, programmen eller vad som helst gällande studentlivet är det bara att fråga här eller skicka ett DM på instagram. 

 

Julia 


Äldre inlägg