Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Visa rutor

EXAMEN – Tack för mig

Hej allihopa! 

Jag tänkte ge en sista uppdatering från mig kring vad det är som hänt de senaste månaderna. Maj månad var en hektisk månad där jag tillsammans med alla andra studenter skrivit examensarbetet.  Examensarbetet skrevs under 10 hela veckor och den 25 maj lämnandes den äntligen in.

För exakt två veckor sedan, den 7 juni var det examensceremonin. Examensceremonin var organiserat på ett grymt sätt av Agora gänget och skolan och det är definitivt en dag jag aldrig glömmer. 

Nu när jag reflekterar tillbaka på mina tre år här har det varit utmanade men mest av allt lärorika år med läsning och pluggande av tusentals sidor av kurslitteratur, vetenskapliga artiklar, case med mera. Jag är tacksam för all kunskap kring alla ämnen som ledarskap, marknadsföring, organisation, strategi, ekonomi, med mera jag har fått av programmet och den höga standarden som Lunds Universitet har visat. 

Nu är det dags för ett nytt och spännande kapitel i livet.

Tack för dessa åren och tack för all kunskap. 

/ Medina 

 

 

 

21 juni, 2022

Inlägget postades i

Ambassadörsuppdrag

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Examensarbete

Hej allihopa, 

Det var ett litet tag sedan jag uppdaterade bloggen. Vad händer just nu? Jo, examensarbetet händer! För några veckor sedan började officiellt den sista kursen som är examensarbetet. Skrivandet är i full gång just nu med intervjuer, teorier, observationer med mera. Viktigt i denna processen är helt klar tidsschemat och hålla koll på alla delar samtidigt. Men det är en kul process och jag och många studenter längtar tills arbetet börja bli klart så att man kan se helheten. De närmaste dagarna tänkte jag gå in djupare i vad att skriva ett examensarbete egentligen innebär, så håll utkik!

/ Medina 

26 april, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Varför du ska välja Lunds Universitet

Hej allihopa, 

Antagningen inför hösten är numera öppen på antagning.se och det är många som kommer att stå inför tuffa val angående vilket program eller universitet man ska plugga. Så, därför tänkte jag förklara två primära anledningar för er varför just Lunds Universitet är ett bra val. 

Populär utbildning/universitet: Lunds Universitet har kvalitativ utbildning. Lund är ett av de bästa universiteten i Sverige och har rankats som topp universitet världen över. Så personligen kände jag att Lunds Universitet var ett självklart val då jag vet att jag får en bra utbildning! Dessutom har Lunds Universitet en mycket bred variation på kandidatprogrammen. Så du har ett brett urval att välja emellan. 

Studentlivet: Om du vill utnyttja studietid till fullo och känna på hur studentlivet är så är Lunds Universitet rätt val.  Livet består av mer än föreläsningar och tentor och här har du flera nationer, kårer och studentföreningar som du kan engagera dig i. Det finns även Lundakarnevalen, baler, sittningar och andra festligheter. 

/Medina 

 

 

29 mars, 2022

Inlägget postades i

Ambassadörsuppdrag

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Tenta

Hej allihopa! 

Under din utbildning på universitet kommer du att ha många många tentor och att uppleva tentastress är något som nästan alla studenter upplever. Jag brukar exempelvis få tentastress just för att det är ”tenta”. Men hur gör man för att minska denna stressen? Nyckeln är planering. 

  • Planera varje dag tills du har din tenta. Vad behöver du läsa klart? 
  • Kolla gamla tentor: att kolla på gamla tentor är faktiskt ett bra tips då många tentor har samma uppbyggnad. 
  • Sammanfatta allt du har lärt dig. 
  • Ta pauser när du pluggar: Viktigt att du tar pauser och ett steg tillbaka. Plugga exempelvis 45 minuter och sen 5 minuters paus i friska luften. 
  • Bra morgonrutin: Att ha en bra morgonrutin är viktigt men framförallt den dagen du har tentan. Vakna inte upp sent eller på dåligt humör. Vakna upp tidigt, ät din favorit frukost, läs igenom anteckningar en sista gång och gör en rolig aktivitet innan du har tentan. Genom detta kommer du att göra tentan med en mycket bättre inställning. 

/Medina 

14 mars, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Podcast – studenters podd

Hej allihopa! 

Jag tänkte nämna här på bloggen för er som inte vet att Service Management har en alldeles egen podcast som ni kan lyssna på. På podcasten kan ni lyssna på allt från möjligheter efter examen, frågeavsnitt med mera. Att lyssna på podcast är faktiskt väldigt lärorikt, ni kan lyssna på det när ni exempelvis promenerar, tränar eller gör mat! Så, gå in och lyssna på dem. 

Här är länken: https://www.ism.lu.se/service-management-podcast

/ Medina

28 februari, 2022

Inlägget postades i

Ambassadörsuppdrag

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Tips för grupparbete

Hej! 

På en universitetsutbildning finns det en del grupparbeten som förekommer och därav kan det vara bra att ta del av några tips. Här är några: 

-Kommunicera: Det som jag har märkt är det allra viktigaste i ett grupparbete är helt klart kommunikationen. Det är superviktigt att det finns en ärlig kommunikation mellan alla i gruppen. Framför tydligt vad ni förväntar av varandra och lägg upp en plan för allting. 

-Var med i en grupp du inte känner: Det är många som fastnar i ”kompisgänget”, vilket är förståeligt. Men det är faktiskt så utvecklande att delta i en grupp med människor du knappast känner. Genom detta sättet lär du dig arbeta med folk du inte känner, vilket förekommer i arbetslivet. 

-Ta inget personligt: Grupparbeten kan vara stressiga ibland då många viljor ska samsas. Ibland kan man bli frustrerad och det är lätt hänt att problem förekommer. Tänk att det oftast är inget personligt utan handlar mestadels att alla har inte samma infallsvinkel som en själv. Därav precis som jag nämnde tidigare är kommunikationen den allra viktigaste för att du ska ha ett bra grupparbete. 

/Medina

10 februari, 2022

Inlägget postades i

Ambassadörsuppdrag

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Andra inriktningskursen

Under termin 4 har vi i inriktning hälsa vår andra inriktningskurs. Den här gången är det värdeskapande och service (KSMC42) där vi djupdyker i begrepp som tidigare stötts på i tidigare kurser som värdeskapande och värdeförstörande. Vi djupdyker även i hälsa på arbetsplatsen och introduceras till personalekonomi. Dessutom får vi möjligheter att utveckla vårt skrivande, vilket är lärorikt och användbart till examensuppsatsen!

På bilden ser ni kurslitteratur som vi har i denna kursen. Den här gången har jag lånat en del av böckerna från bibliotek och några är köpta begagnade från Campusbokhandeln. Grönroos bok Service management och marknadsföring används under första året så ett tips är att spara den. 

/Emilia

 

08 februari, 2022

Inlägget postades i

Absolut Student Bilder Studier

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Studietips

Ett studietips som jag börjat med sedan höstterminen är att ha planering i fysisk form. Där skriver jag upp vilka föreläsningar och andra moment som finns i kursen för den aktuella veckan. Vilka kapitel jag ska läsa under vilka dagar, när jag ska jobba, träna och annat. 

På bilden ser ni början på planeringen för nästa vecka. Det jag börjar fylla i är moment i kursen och bygger på allt eftersom. Därefter bockas moment av så fort de är avklarade för känslan av att någonting faktiskt har gjorts. Att göra några moment (läsa något kapitel, föra anteckningar, skriva ett stycke etc) varje dag medför minskad känsla av det är mycket att göra i kursen och personligen hjälper det mig att inte börja prokrastinera. 🙂

/Emilia


Instagram takeover

Hej allihopa, 

Tänkte i detta inlägg enbart nämna att jag tillsammans med andra ambassadörer har en Instagram-takeover på vårt konto. Denna veckan har jag Service Management instagram kontot och nästa vecka har en annan ambassadör. Tanken med Instragram-takeovern är att ni ska få kunna följa med vår vardag, hur det ser ut med föreläsningar, egenstudier och mera. Ni kan även ställa era frågor på frågestunden som är imorgon, så kommer jag svara så bra jag kan. 

/Medina 

 

 

27 januari, 2022

Inlägget postades i

Ambassadörsuppdrag

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Kreativitet och affärsutveckling

Hej allihopa! 

Igår började vi den sista kursen som heter: Kreativitet och affärsutveckling. Kursen har ett syfte till att få en fördjupad kunskap om entreprenörskap, innovationer, teknisk utveckling, globala händelser eller konsumentpreferenser. Det är alltså allt som driver och förändrar branschen. Hela linjen från design, produktion och förpackning av varor till lokalisering, distribution, försäljning, konsumtion och efterköpsbeteende påverkas konstant.

Det är definitivt en intressant kurs då den har särskild tonvikt på digitaliseringen, socialt entreprenörskap och hållbarhet, vilket är heta ämnen sedan några år tillbaka nu och framförallt år 2022. 

/ Medina 

 

18 januari, 2022

Inlägget postades i

Föreläsningar

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Gott nytt år

Hej allihopa,

Just nu befinner jag mig i Schweiz, och det är ett nytt år nu vilket innebär att det är många som gör nya nyårslöften och mål för sig själva. Det kan vara mål som exemplevis bättre betyg i skolan eller tjäna mer pengar, ja i princip vad som helst! Jag tänkte ge mina bästa tips för dig som lagt upp nya mål och försöker skaffa energi och motivation för att nå dem. 

1.Skriv upp dina mål: Skriv ned alla mål och nyårslöften du har och lägg upp dem någonstans på ditt skrivbord där du kan se dem hela tiden. Genom att se dina mål varje dag kommer det att ge dig både mer motivation men även inspiration. 

2. Planera i detalj: Det är viktigt att du gör dina mål till delmål och skriver upp vad du bör göra för att kunna nå dem successivt och stegvis. Exempelvis om ditt mål är att skaffa bättre betyg, så lägger du upp delmålet att du bör läsa mer böcker och lära dig mer på hur du ska nyansera dig betydligt bättre. 

3. Njut: I samband med att du jobbar för att uppnå dina mål så är det även viktigt att ha balans och njuta av den föränderliga processen. Stressa inte dig själv över målen. 

/Medina 

 

04 januari, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Skillnaden mellan universitet och gymnasiet

Nu är det säkert många av er som har ansökt om en utbildning under vårterminen på Lunds Universitet. Vad är egentligen de största skillnaderna mellan gymnasiet och universitet?

1.Mycket mer eget ansvar

På gymnasiet har man såklart eget ansvar där med men jag minns att när jag tog mindre ansvar eller kände mig stressad så hjälpte läraren att balansera det. Till skillnad från gymnasiet så har du ingen specifik lärare som har koll på vad du gör hela tiden, utan det gäller att läsa din kurslitteratur på egen hand, förbereda dig inför seminarier, hitta kurslitteraturen själv med mera. Det är många olika aspekter som du måste ha koll på. 

2. Förre föreläsningar

Till skillnad från gymnasiet så brukar man inte ha särskilt många föreläsningar om olika ämnen som engelska, matte med mera. Utan oftast är det två till fem föreläsningar under veckan (kan vara mer, beroende på vilken kurs du läser). Resten av tiden blir självstudier inför exempelvis tentor. 

3. Du läser inte flera ämnen samtidigt 

Jag minns att på gymnasiet läste jag flera ämnen samtidigt såsom franska, matte, engelska med mera. På universitet har du en kurs åt gången på varje termin, vilket är väldigt skönt. Kurserna är inte enkla, men det positiva är att du kan numera fokusera på ett specifikt ämne istället för flera. 

4. Du ändras som person 

Under din studietid på universitet kommer du att upptäcka nya perspektiv, nya kunskaper, vad du vill syssla med i framtiden och mera. Så åren du har på universitet kommer definitivt vara år som du kommer att komma ihåg en lång tid framöver. 

Stort lycka till till alla som ansökt om en utbildning under vårterminen! 

/ Medina 

16 december, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg