Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Visa rutor

Förberedelser inför opponeringen

Hej på er, 

Att skriva ett examensarbete innebär inte att vi som studenter är klara när arbetet är inlämnat. Dessutom ska vi genomföra en opponering på andra studenters arbeten och få vårt arbete opponerat. Detta görs i vanliga fall som ett fysiskt seminarium, men på grund av dagens rådande omständigheter kommer vi att genomföra det via plattformen Zoom. En opponering handlar om att någon ger konstruktiv kritik, ifrågasätter och lyfter fördelar med någon annans arbete. 

Därför sitter vi nu och läser ett arbete som vi ska genomföra en fullständig opposition på. Men också förbereder frågor för det tredje arbetet och funderar på vilka argument som kan komma att presenteras för vårt egna arbete så att vi är tillräckligt förberedda för att försvara vårt arbete under opponeringen. Vid vissa arbeten får man dock möjlighet att redigera sitt arbete och lämna in igen, något som vi inte får nu vid examensarbetet. Utan när opponeringen är genomförd är det bara dags att invänta bedömningen som kommer i mitten av nästa vecka. Efter det får man såklart antingen godkänt och om man då som jag, inte har något efter sig, har man tagit examen. Om man däremot har andra uppgifter kvar krävs det att dem blir gjorda och godkända för att ta ut examen. 

Men nu gäller det att passa på att njuta en stund av solen innan jag ska möta upp min skrivpartner för att fortsätta förbereda för opponeringen.

03 juni, 2020

Inlägget postades i

Logistics Retail Studier Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Det börjar närma sig slutet

Hej på er, 

Nu börjar slutet på mina tre år närma sig sitt slut. Jag tar mig an framtiden med både glädje och vemod. Idag den 28/5 är dagen som vi avgångsstudenter ska lämna in vårt examensarbete i fysisk form och därav går vi in på sista veckan som studenter på Campus Helsingborg. Denna veckan började med att vi hade en slutgiltig handledning för att fixa lite småsaker inför dagens inlämning. Det enda vi egentligen fick påbackning på var att strukturera om och konkretisera vårt sista avsnitt som består av en diskussion och slutsats. Men nu efter att allt är fixat och vi känner oss nöjda var det trots allt dags att skicka in det via Canvas och lämna in det i institutionens behållare. 

Vad som väntar nu är i alla fall oklart för mig. Vilket har varit en bieffekt på den pågående pandemin. Jag har sökt massssssooor av jobb, men har tyvärr inte fått en anställning någonstans ännu. Därför är en sak jag rekommenderar att göra för att ha en “säkrad framtid” att söka fortsättningskurser i något som intresserar dig. Det finns ofta möjlighet att söka både sommarkurser eller kurser som startar i höst. Jag har till exempel sökt kurser inom marknadsföring för att bygga på kunskaper som jag tyckt varit intressanta under dessa tre åren. 

Detta innebär också att min tid som studentambassadör snart är över. Därmed också min tid här på Service Management-bloggen. Därför vill jag nu bara förmedla att alla ni som har en tanke på att hjälpa institutionen, ta möjligheten att vara studentambassadör. OCH jag tänker också att jag avslutar med en frågestund. Har du frågor om campus, utbildningarna, studentlivet eller liknande…? Lämna då gärna en kommentar så ska jag besvara allt i ett sista inlägg. 

28 maj, 2020

Inlägget postades i

Retail Studentliv Studier Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Uppdatering kring examensarbetet

Hej på er, 

Det var ett tag sedan vi pratade om examensarbetet här nu. Varför? För nu den senaste perioden har dagarna nästan gått att klippa ut och klistra in. Vi har setts på förmiddagen, funderat & skrivit, tagit lunch, skrivit mer och sen gått hem. Men vad har egentligen hunnit hända sen senast då? Vi har: 

  • Analyserat intervjuerna ett varv till.
  • Djupdykt i litteraturen för att hitta nya synvinklar. 
  • Skrivit klart stor delar av arbetet.
  • Skickat iväg arbetet till personer i vår närhet för att de ska kunna hjälpa oss korrekturläsa och för att få lite synpunkter. 

Nu är de inte ens en månad kvar på examensarbetet och allt närmar sig sista gången för oss. Sista handledningen, sista opponeringen, sista inlämningen osv. Lite vemodigt om jag ska vara helt ärlig. Och speciellt nu när vi inte får ett direkt avslut på dessa tre åren nu när corona kom emellan. Något som vi som tar examen förmodligen har sett lika mycket framemot som de som tar studenten, även om det inte är likgiltigt. 

23 maj, 2020

Inlägget postades i

Logistics Retail Studier Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Att bo i Helsingborg

Utsikt från terasstrapporna ner mot Kullagatan.
Utsikt från terasstrapporna ner mot Kullagatan.

Hej på er, 

En oro som jag själv vet kan finnas över att börja plugga i en ny stad är hur man ska hitta ett boende. Här i Helsingborg finns flera olika möjligheter för dig som är student. På Helsingborgsstudent.se presenterar Helsingborgs Stad de studentboenden som finns runt i staden, men de finns även flera andra hyresvärdar. Men om du inte vill bo på något av stadens studentboenden finns stora möjligheter att få första- och andrahandslägenheter. Som student på Campus Helsingborg har du även möjligheten att engagera dig i Lunds studentliv, vilket innebär att du även därigenom kan skaffa en bostad, exempelvis korridorboenden.

Vad jag med andra ord vill förmedla till dig som ska börja studera i Helsingborg är att du inte behöver känna oro över just bostaden. För här finns det flera olika möjligheter att hitta en bostad som passar dig. Hoppas i alla fall att jag lyckades lugna din oro lite nu när det börjar närma sig. 

11 maj, 2020

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Mina smultronställen i Helsingborg

Fantastiska råå strandpromenad
Fantastiska råå strandpromenad

Hej på er, 

Idag är det äntligen dags för mig att presenterna några smultronställen runt om i Helsingborg och stadens omnejd. Det kommer att vara allt från olika platser i staden till specifika restauranger. Jag kommer att dela med mig av 10 tips och en liten bonus. 

1. Råå 

 

Råå har blivit som en liten oas för mig. Det var här jag började mitt äventyr i Helsingborg. Stadsdelen har kvar charmen av en gammal by men samtidigt med inslag av nytt. Hamnen har mysiga restauranger, du kan bada på stranden, spela en runda minigolf, fika på ett av kaféerna osv. När jag besöker Råå får jag alltid ett sådant lugn som är svårt att uppnå här i centrala Helsingborg.

2. Fria bad/Pålsjö

Ännu en plats som ger mig ro i själen. För dig som tycker om att bada rekommenderar jag den långa bryggan i slutet på fria bad. Men annars finns det även trevliga promenadslingor, mysiga restauranger med havsutsikt, kallbadhus, eller har du testat våffelkaféet mitt i Pålsjö skog?

3. Söderåsen

Om du har möjligheten att ta dig en bit från centrum rekommenderar jag söderåsen. Det är ett naturreservat utanför Åstorp, öster om Helsingborg. Här finns två ingångar till parken, antingen startar du i Skäralid eller Röstånga. Härifrån kan du gå olika långa promenadstråk i (oftast) tyst och lugn miljö. 

4. Mozza

Ett go-to ställe när de gäller att beställa pizza. Restaurangen har liknande napolitansk pizza med super goda toppingar. Dessutom ligger den perfekt lokaliserat för dig som bor på söder då pizzan knappt hinner kallna innan du kommer hem.  

5. Backhaus

Mitt absoluta favorit bageri i hela Helsingborg. Dem har definitivt stans bästa frukostbullar och det bästa är att du kan få den färdig bredd. Hit går jag och min sambo minst en gång varje helg för att handla frukost. Ibland på väg på en promenad, då beställer vi bredda & ibland för att ta med hem och äta. Dem har såklart vanlig fika också. 

6. Brutale

Ännu en go-to favorit. Restaurangen serverar både fräscha sallader och pizzor. Det kanske inte är den vanliga “klassiska” salladen, men god är den. Detta är mat som jag alltid tar med mig när jag åker tåget hem till familjen eller när jag är för lat för att laga middag. En liten oas på drottninggatan helt enkelt. 

7. Ålgränden ost & chark

Denna lilla butiken/restaurangen ligger i en passage som du kanske inte naturligt passerar, ålgränden. Vad du dock möts av innanför dörrarna är fantastisk chark. Lite dyrare kanske, men ibland behöver även en student få lyxa till det. Min absoluta favorit är deras tryffelost.

8. Chocolatte

Älskar du choklad lika mycket som jag? Då är Chocolatte platsen att gå till. Dem säljer prisbelönta praliner, både med säsongsfyllningar och vanliga neutrala chokladpraliner. Efter flytten till deras nya lokaler finns det dessutom gott om plats för att sätta dig ner och ta en fika, kanske en varm choklad utomhus till och med? 

9. Jordbrodalen

Detta är en pärla som lätt glöms bort och som man inte naturligt hittar till. Jordbrodalen är egentligen bara ett promenadstråk runt en sjö. Dock är de alltid lika tyst och lugnt samt att de fortfarande ligger centralt i staden. Här finns även ett utegym som du kan använda i samband med att du tar en löprunda.

10. Kullahalvön

Har du tillgång till bil? Då får du inte missa kullahalvön. Här finns flera mysiga platser att besöka. En av mina favoriter är Lars Vilks konstverk Nimis. Det kan vara lite krångligt att ta sig dit, men när du väl är där är det en fantastiskt mysig plats. På kullahalvön kan du även besöka Josefinelust, Mölle eller Kullens fyr som ligger längst ut på halvön.

 

Som ni kanske förstår är jag en person som uppskattar naturen och har under mina tre år hittat några guldkorn. Behöver du några mer tips på saker att hitta på i stan eller runtomkring eller bara har frågor om hur det är i staden. Lämna i så fall gärna en kommentar så ska jag svara så gott jag kan. 

28 april, 2020

Inlägget postades i

Bilder Livet i Helsingborg Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vår första riktiga motgång

En tom Cafeteria på Campus Helsingborg

Hej på er, 

Hittills vill jag väl påstå att vår examensarbetesprocess har gått smärtfritt, tills idag. Vi har nu stött på vår första motgång. Idag hade vi två intervjuer bokade, varav den första klockan 8. Men i skrivande stund sitter vi istället på ett folktomt Campus Helsingborg, då personen som skulle intervjuas hade missat vår bokade tid. Dock är den ombokad och vi får ändå vårt material till slut. 

Men klockan 10 ska vi göra en annan intervju som förhoppningsvis ska bli av. Efter de ska intervjuerna transkriberas, vilket innebär att man skriver ner allt det som har sagts för att sedan kunna använda materialet i rapporten. Då min skrivpartner transkriberade den första intervjun är det nu min tur att ta hand om denna. Vi har beräknat att våra intervjuer ska ta cirka 1 timme att genomföra, vilket innebär en hel dag som bara går åt att transkribera intervjun efteråt. 

Nästa vecka beräknar vi att intervjuerna ska vara helt genomförda och att vi ska kunna börja analysera de materialet vi har fått fram. Vilket sedan ska kunna ligga till grund för den kopplingen vi ska göra mellan den insamlade faktan, intervjuerna och enkäterna för att kunna besvara den frågeställningen som vi har kommit fram till. Nu hoppas vi att det inte blir några fler motgångar för oss, de räckte med en liten. 

16 april, 2020

Inlägget postades i

Logistics Retail Studier Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Att studera Service Management

Hej på er, 

Nu börjar det närma sig slutet på ansökningsperioden för höstens kursstarter. Har du funderat på att läsa Service Management med någon av de tillhörande inriktningarna? Då tycker jag i alla fall att du ska söka! Jag läser nu min sista termin på programmet och det har fått mig att växa något enormt, därför tänkte jag nu berätta hur jag har upplevt min studietid på Campus Helsingborg. 

Hösten 2017 gick mitt flyttlass från Växjö, 2 timmar från Helsingborg, och jag flyttade in i en andrahandslägenhet på Råå. Jag ska inte sticka under stolen med att jag tyckte de var super jobbigt, något som jag tror är vanligt för många. Speciellt om man som jag kommer direkt från gymnasiet. Jag föll dock snabbt in i en vardag där jag skapade rutiner, vilket blev viktigt för mig. Själva studierna i sig blev också ganska tufft för mig till en början då det var en stor omställning från gymnasiet. Men därför blir det också viktigt att redan från början se till att hitta studierutinerna också, och att du är medveten om att det förväntas att du studerar ca 40h/veckan, vissa kurser kräver såklart mer än andra. 

Nu sitter jag ändå här efter tre år och även jag har klarat studierna utan problem. Därför tror jag inte att det kommer vara ett problem heller om det är en oro för dig. Genom åren har vi fått läsa massor av spännande kurser. Dem som har varit mest intressanta för mig är absolut marknadsförings- och organisationskursen (år 2), första inriktningskursen i retail (butiksplanering, år 1) och kursen om strategi och verksamhetsstyrning (år 3). Det som alla dessa kurser har gemensamt är att de har med saker att göra som jag kan tänka mig att arbeta med, någon form av organisationsstyrning. Vilket innebär någon form av projektledning eller roller som kräver ansvar.

Om du har några frågor om programmet eller dem specifika inriktningarna nu innan ansökningsperioden stänger, tveka inte att höra av dig. Antingen till Julia som styr @servicemanagement på Instagram eller till institutionens studievägledare på studievagledning@ism.lu.se. 

10 april, 2020

Inlägget postades i

Studier Utbildning

Kommentarer

3 Kommentarer Lämna en kommentar

Första intervjun är avklarad

Hej på er, 

I måndags genomförde vi vår första intervju. Nervöst och pirrigt men samtidigt spännande. På grund av dem rådande omständigheterna har vi fått genomföra dem med olika hjälpmedel. Denna intervjun var med ett logistikföretag och genomfördes på plattformen Teams. För att vara den första intervjun kändes de som att det gick bra, vilket alltid är skönt. Nu handlar det om att fortsätta transkribera och försöka börja koppla samman allt vårt empiriska material med den bakgrundsfaktan som vi har plockat fram.

Som alla arbetsplatser har vi valt att ta kort vecka nu när påsken närmar sig. För som universitetsstudent har du inte påsklov på samma sätt som gymnasiet och grundskolan. Därför handlar resterande del av denna veckan om att analysera de materialet vi redan har från enkäterna och intervjun samt att vi ska förbereda in för nästa veckas intervju. 

Jag önskar er en trevlig påsk!

08 april, 2020

Inlägget postades i

Logistics Retail Studier

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Sammanställning av resultat

Hej på er, 

I skrivande stund sitter jag i en av campus datorsalar och försöker börja sammanställa den informationen som vi har fått ifrån den enkäten som vi har genomfört till examensarbetet. Vi kommer att använda oss av ett program som heter SPSS som universitetet har gett oss tillgång till redan under kvalitativ/kvantitativ kursen den fjärde terminen. Programmet är pilligt till en början, men kommer sedan ge oss möjligheten att se samband mellan de olika svaren vi har fått från respondenterna. Nästa vecka ska vi även börja intervjua både åkerier och handlare för att även få deras synvinkel på vår problemformulering. 

Tycker du att allt jag har försökt berätta om nu låter krångligt? Efter 6 terminer på Service Management har du fått all denna kunskapen och de är ju faktiskt nu i examensarbetet som vi ska visa vad vi har lärt oss. Därför passar vi på att använda så mycket olika kunskaper och metoder som vi bara kan för att samla in information. Nu ska jag fortsätta koda in lite fler variabler och så ber jag er hålla utkik efter nästa inlägg där jag har tänkt att tipsa om lite olika smultronställen runt om i Helsingborg. 

/Emma

 

 

02 april, 2020

Inlägget postades i

Bilder Logistics Retail Studier Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Inför första handledningen

Hej på er, 

Nu har vi startat igång med examensarbetet och de känns så spännande. Under de första dagarna har vi försökt leta så mycket fakta som möjligt för att kunna formulera en problembakgrund, ett syfte och avsnittet teoretisk referensram. Tanken är att vara klar med dessa delar och ha börjat skissa på hur vår metoddel ska utformas innan fredag lunch. Detta då vi ska skicka in vårt första material för handledning.

Då min skrivpartner har läst logistik och jag har läst retail har vi försökt att kombinera de båda utbildningarna i vårt arbete för att båda ska kunna examineras på sina områden. Därför blev det perfekta området e-handel och hur olika logistiska parametrar har förändrats på grund av digitaliseringen. Vi ska under de kommande veckorna ut till olika företag för att intervjua om hur de har hanterat omställningen och hur de ser på att samfrakta olika varugrupper eller till och med tillsammans med andra företag. Allt för att försöka minska klimatpåverkan så mycket som möjligt.

Nu ska jag äta klart min frukost innan det är dags att börja dagens arbetande. 

 

26 mars, 2020

Inlägget postades i

Logistics Retail Studier

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Uppstart av examensarbete

Hej på er, 

Starten för examensarbetet kryper närmre och närmre. På måndag är det äntligen dags. Men idag kliade det i mina fingrar och jag skickade iväg ett snabbt meddelande till min skrivpartner och ifrågasatte om jag fick smygstarta. Vi kommer att skriva om hur omställningen till en mer digitaliserad handel har påverkat olika transporter av kylda tillsammans med icke-kylda varor. Det kanske inte låter super spännande på rak arm, men vem vill inte bidra med information till handelns utveckling. 

Så från och med måndag kommer jag att kunna berätta mer om vårt arbete och själva processen till hur man skriver ett examensarbete. Men även vad vi stöter på för utmaningar och vad som kan vara viktigt att tänka på. Jag hoppas ni vill läsa vidare om de och självklart kommer jag posta mer generella inlägg om hur de är att vara universitetsstudent och hur de är att studera i Helsingborg. Om det är något speciellt du undrar så tveka inte att ställa frågor. 

Hoppas du också får en trevlig dag i solen!

19 mars, 2020

Inlägget postades i

Logistics Retail Studier Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

AGORA-dagen

Hej på er, 

Idag var dagen då AGORA-dagen 2020 gick av stapeln. Vad innebär då AGORA-dagen? Det är en arbetsmarknadsmässa på Campus Helsingborg där företag och student får möjligheten att stråla samman med möjligheten att utbyta kontakter. Kontakter som kan vara värdefulla i framtiden, eller som kan medföra att du får ett extrajobb under din studieperiod. AGORA-dagen har även evenemang som föreläsningar med inspirerande personer (i år: Johannes Hansen & Andreas Pitlik) eller speed-dating där studenter har möjlighet att sitta ner och prata med företagen. Dagen är främst till för studenter som pluggar Service Management, Logistic Management och Strategisk Kommunikation. Tycker du att AGORA-dagen är intressant kan du alltid söka in till projektgruppen för eventet. Dagen arrangeras nämligen av studenter från de olika programmen. 

Mitt syfte med mässan i år som utgångsstudent var såklart att knyta kontakter som jag tror kan bli viktiga för mitt arbetsliv. Men sen är det alltid kul att delta i de tävlingar och utlottningar som finns. På grund av det rådande Coronaviruset var det dock färre antal företag på plats i år än tidigare år. Men jag lyckades knyta till mig ett antal kontakter som jag tror kommer vara väsentliga och relevanta för mig. 

Något som kommuniceras i Service Managements sociala kanaler under de kommande dagarna är att öppet hus den 19 mars har ställts in. Därför kommer institutionen istället att genom studenter att kommunicera hur det är att plugga på Campus och programmen. Så håll utkik på Facebook (Service Management och tjänstevetenskap, Lunds Universitet) eller Instagram (Servicemanagement) så kommer ni får information om detta istället för det öppna huset.

12 mars, 2020

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg