Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Skillnaden mellan universitet och gymnasiet

Nu är det säkert många av er som har ansökt om en utbildning under vårterminen på Lunds Universitet. Vad är egentligen de största skillnaderna mellan gymnasiet och universitet?

1.Mycket mer eget ansvar

På gymnasiet har man såklart eget ansvar där med men jag minns att när jag tog mindre ansvar eller kände mig stressad så hjälpte läraren att balansera det. Till skillnad från gymnasiet så har du ingen specifik lärare som har koll på vad du gör hela tiden, utan det gäller att läsa din kurslitteratur på egen hand, förbereda dig inför seminarier, hitta kurslitteraturen själv med mera. Det är många olika aspekter som du måste ha koll på. 

2. Förre föreläsningar

Till skillnad från gymnasiet så brukar man inte ha särskilt många föreläsningar om olika ämnen som engelska, matte med mera. Utan oftast är det två till fem föreläsningar under veckan (kan vara mer, beroende på vilken kurs du läser). Resten av tiden blir självstudier inför exempelvis tentor. 

3. Du läser inte flera ämnen samtidigt 

Jag minns att på gymnasiet läste jag flera ämnen samtidigt såsom franska, matte, engelska med mera. På universitet har du en kurs åt gången på varje termin, vilket är väldigt skönt. Kurserna är inte enkla, men det positiva är att du kan numera fokusera på ett specifikt ämne istället för flera. 

4. Du ändras som person 

Under din studietid på universitet kommer du att upptäcka nya perspektiv, nya kunskaper, vad du vill syssla med i framtiden och mera. Så åren du har på universitet kommer definitivt vara år som du kommer att komma ihåg en lång tid framöver. 

Stort lycka till till alla som ansökt om en utbildning under vårterminen! 

/ Medina 

16 december, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade