Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Tentaångest?

Hej på er!

Är det någon av er som känt sig stressade eller haft någon form av ångest inför ett stort prov? Även kallat – tentaångest. Jag tror de flesta av oss varit där! Jag är en sån som lätt stressar upp mig och ställer höga krav på mig själv. I dag fanns det möjlighet att gå på en föreläsning på Campus som hette ”Hållbar student” med Caroline Ivarsson från Studenthälsan, där ämnet var just hur man ska hålla som student till följd av stress, press och ångest. Jag tänkte sammanfatta några av de tippsen vi fick och som jag tyckte var extra bra. Jag kommer att dela upp det i två inlägg och uppföljnings-inlägget till detta publiceras nästa vecka.

Det är viktigt att komma ihåg att nya situationer, oförutsägbara situationer och situationer vi inte kan påverka kan stressa oss. Att börja studera på universitet, och kanske dessutom flytta till en ny stad, är en typisk sådan situation. Kom ihåg att alla är lika nya och i samma situation som du, du är sällan ensam!

Att tänka på:

  • Näring/Mat
  • Sömn, sömnvanor
  • Fysisk aktivitet
  • Återhämtning

Detta kan vara självklart för många men viktigt att ta upp oavsett. Mat är viktigt för att vi ska kunna fungera, det kan vara svårt med rutiner kring mat om man precis flyttat hemifrån och dessutom har roligare saker att lägga sina pengar på. Du behöver frukost, lunch, mellanmål och middag för att kunna studera och lära dig och då behöver du givetvis också kunna planera din ekonomi så att du har pengar till mat månaden ut. Jag har tidigare gjort ett inlägg med bland annat ekonomi-tips för studenter, gällande bland annat mat HÄR och studentvänliga recept HÄR.

Sömn och sömnvanor är något jag själv jobbar hårt på, tips är att lägga sig och gå upp ungefär samma tid varje dag oavsett om det är tidigt eller sen föreläsning. Detta är något jag försöker att köra stenhårt med då jag märker att min kropp mår bäst av det. 8h sömn och klockan ska ringa runt 07.00 varje dag, då är jag på topp! Tänk på att stället du sover på ska vara tillägnat just bara sovande. Ha inte plugg med dig i sängen eller netflix osv. Det blir så mycket svårare att somna då. Försök också att planera in fysisk aktivitet och återhämtning bland alla föreläsningar och grupparbeten som ska lämnas in. Att planera sin tid är något Sandra vet hur man gör och delar med sig av HÄR. Stryk inte fysisk aktivitet om schemat är fullproppat, se istället till att du har avsatt tid för just detta. Strunta i ett dyrt gymkort, det finns gott om utegym i Helsingborg och dessutom är cykeln så mycket billigare att ta sig till skolan med än buss.

Vad är återhämtning för dig? Fundera på vad ditt sätt är och vad som gör dig lugn. Jag kommer att dela med mig av vad jag gör för att återhämta mig i uppföljnings-inlägget som jag publicerar nästa vecka. Ha det så bra så länge så hörs vi då!

Julia

P.S i morgon kommer jag och Sandra att finnas på plats under inspirationsdagarna i Lund. Sandra är även där på onsdag. Kom gärna förbi och hör oss berätta om Campus Helsingborg och om Service Management, sal 230 Eden, Lunds Universitet är det som gäller. Hoppas vi ses där! D.S

2 comments

  1. Caroline Ivarsson

    Tack Julia för att du kom på föreläsningen och skriver om dessa viktiga saker!

  2. Julia Fredriksson

    Kul att du gillade inlägget, mycket inspirerande föreläsning!

Kommentarsfältet är stängt.