Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

STUDIETEKNIK & PLUGGTIPS

Hej på er! En höstig söndag som denna tänkte jag dela med mig av min studieteknik och pluggtips som jag använt mig av hittills på universitetet. Först och främst är pluggteknik väldigt individuellt och det tar ett tag innan man hittar sin egen teknik. Nedanstående tips är således inte användbart för alla men för mig fungerar det bra. 
 
1. PLANERA OCH STRUKTURERA
För mig är planering A och O. För att få en överblick över plugget behöver jag därmed planera alla aktiviteter under vardagen dvs. skola, jobb, träning och övriga happenings. 

• Varje söndag går jag igenom kommande vecka och lägger in alla föreläsningar och obligatoriska skolmoment i min kalender. 
• Jag tittar sedan över vilken litteratur som hör till respektive föreläsning och försöker göra en rimlig plan för att hinna gå igenom litteraturen innan föreläsningen. 
• För att få ordning på min planering och alla anteckningar använder jag mig utav Google Drive (Stort TIPS!!) där jag både har kalender, mail och dokument samlat i olika mappar. För att få en övergripande bild på kalendern kör jag färgkoordineringar på de olika aktiviteterna.  
• Jag planerar även i olika skalor. När en ny kurs börjar ser jag över planering för hela kursen gällande föreläsningar och litteraturläsning för att inte bli allt för stressad när tentan väl närmar sig. Sedan trappar jag ner det veckovis till dagsvis.
   

2. BÖRJA I GOD TID  
Denna punkt hör till planeringen men vill ända trycka lite extra på hur viktigt det är att börja i tid. Det kan kännas lugnt för stunden när tentan ligger två månader fram men ju längre du dra på det desto stressigare blir det (såklaaart!). Häng med från början, det blir dessutom roligare då. 

• Sett av specifik tid till plugget! Planera in när du enbart ska fokusera på plugget (utöver föreläsningar).
• Jag sätter av minst 5 dagar i veckan till plugg. Detta är absolut inte hela dagar men iallafall några timmar per dag. 
• Gör upp RIMLIGA läsplaner där du delar upp litteraturen utifrån hur mycket tid du har. Att läsa fem sidor är bättre än inget. 

3. FÖRELÄSNINGAR
Mitt bästa tips är att gå på samtliga föreläsningar, se det som ett studietillfälle och ta vara på den möjligheten! 

• Jag går på alla föreläsningar då jag tycker om att få litteraturen förklarad och oftast tar föreläsaren upp exempel som tydliggör hur vi kan använda teorin. 
Inför föreläsningarna försöker jag skumma igenom litteraturen så gott jag hinner. Tips är att se över rubriker och eventuella modeller för att få ett hum om vad föreläsningens innehåll.
Under föreläsningarna antecknar jag på datorn och antecknar nästintill endast det som föreläsaren själv berättar, dvs skriver INTE av powerpointen. Jag gjorde det till en början under min studietid men insåg då att jag gick miste om värdefull fakta som föreläsaren tog upp. 
Efter föreläsningarna försöker jag gå igenom mina anteckningar och inte förrän då jämför jag med powerpointen och lägger till alternativt tar bort relevant som icke relevant information. Finns det tid över jämför jag gärna mina anteckningar med en kurskamrat om det är något jag inte riktigt förstod.
      

4. INFÖR TENTA
Vi har för mesta dels salstentor på service management och beroende på kurs behöver man förbereda sig olika mycket. Jag brukar satsa på att börja sammanställa allt cirka två veckor innan tentamen. 

• Jag börjar alltid med att sammanställa alla mina anteckningar där jag jämför föreläsningar med egna anteckningar och fyller på utifrån kurslitteraturen kring det jag har svårt att greppa. Här antecknar jag för hand. 
• När anteckningarna är klara antecknar jag oftast på nytt igen och denna omgång gärna i mind maps där jag drar kopplingar mellan allt. Här åker alla möjliga färgpennor fram, blir mycket roligare att göra något kreativt utav plugget ;-). 
• Veckan när tentan äger rum tycker jag om att sitta i grupp och diskutera anteckningar och extentor för att sätta perspektiv på litteraturen. Jag lär mig bäst när jag får förklara för andra, lärarrollen brukar därmed falla naturligt på mig hehe. 
• Dagen innan tenta försöker jag unna mig ledighet för att inte förvirra mig med något nytt i sluttampen. 

… Och där har ni mina pluggtips!
Som sagt, studieteknik är väldigt individuellt och alla studenter behöver lägga ner olika mycket tid på sina studier. Att plugga ska inte vara något ångestladdat utan snarare något intressant och motiverande. Mitt bästa tips är således att hitta din egen balans mellan studier och fritid. Studenttiden är full av möjligheter, ta vara på dem, och gör något roligt av åren som student!

/ Sandra

04 november, 2018

Inlägget postades i

Okategoriserade