Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Stressad som student?

Hej måndag!

Förra veckan skrev jag ett inlägg om tentaångest, ni hittar det HÄR och nu kommer uppföljningen till det och på föreläsningen ”Hållbar Student” av Studenthälsan. Jag tycker det är ett viktigt ämne och istället för att göra ett långt massivt inlägg tänker jag att man lägger det bättre på minnet om det är skrivet i två lite kortare inlägg.

Att tänka på:

  • Återhämtning
  • Din studieplats
  • Koncentration och pauser
  • Trygghet
  • Socialt

Sist skrev jag lite om återhämtning och att man ska hitta sitt egna sätt att återhämta sig. Detta bör vara kravlösa aktiviteter. Jag själv tycker mycket om att komma ut i naturen, ett tips om du bor i Helsingborg är Jordbodalen, ett trevligt promenadområde i närheten av Sundspärlan. Bilden nedan är faktiskt där ifrån. Jag har även skrivit om återhämtning i förhållande till motivation HÄR. Jag tycker också mycket om att fotografera, yoga och dricka te i soffan med tända ljus. Detta är sånt som får min kropp att varva ner och ger mig ro.

Att ha ett bra ställe att plugga på är för mig otroligt viktigt och något som Caroline från Studenthälsan tog upp som viktigt på föreläsningen. Jag pluggar, tråkigt nog, bäst ensam. Jag behöver sitta vid mitt skrivbord, med tillgång till all litteratur och i total tystnad för att plugga som bäst. Jag önskar ibland att jag var en sån person som pluggade bäst tillsammans med andra, det ser alltid så mysigt ut att sitta i grupp och studera tycker jag. Oavsett så ska du hitta ditt ställe, där du pluggar som bäst, utan distraktionsmoment. Som jag tidigare nämnt är inte sängen ett bra alternativ att plugga på, hur gosigt det än kan kännas. Hur ser din ultimata studieplats ut?

Det är viktigt med koncentration och pauser. Schemalägg din tid för dagen, ha en starttid och en sluttid. Du är din egen chef här (lite som en egenföretagare) och måste alltså ha disciplinen att styra dig själv mot målet. Glöm inte bort att pausa och lyssna på kroppen. Blir du distraherad kanske det är dags att resa på sig och sträcka på sig i några minuter. Pausa dock inte för länge så att du tappar fokus helt. Ett bra tips är pomodoro, har ni inte testat det så googla och kör! Ibland när jag är ofokuserad kör jag på det och det brukar fungera bra.

Trygghet handlar om närhet och beröring. Här är ju husdjur också inräknade och ger så himla mycket, både kärlek och närhet. Här kan det vara bra med vänner att krama, tänk på att få nära vänner ger mer i långa loppet än många ytliga bekantskaper. Socialt sätt är det faktiskt viktigt att kunna säga nej ibland också. Vi behöver kunna sätt gränser och vi kan inte vara på flera ställen samtidigt, i bland måste man tyvärr prioritera.

Vill du bli mer hållbar som student kan du kika in på livskompass.se. Kom också ihåg att må dåligt någon gång är en del av livet och det är inte farligt att ha en dålig dag. Känner du ångest och stress oftare än så finns alltid Studenthälsan att kontakta om man behöver hjälp!

Julia