Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Var hittar jag studentbostad?

Välkommen till underbara Skåne! Fantastisk strand i Ystad

Har du valt att ansöka till ett program i Lund, i så fall stort grattis till ditt val! Vänta lite nu, ligger inte Service Management programmet vid Campus Helsingborg? Jo, det stämmer men Campus Helsingborg tillhör Lunds universitet. Detta gör att du kommer få examen från Lunds universitet och kommer få tillgång till det bästa av två världar, Lunds omtalade studentliv och Helsingborgs studentliv! Jag skulle själv säga att Helsingborg är en stad som växer och har dessutom nära till badplatser och stränder. Men hur var det nu med boendesituationen?

I början av studierna har jag hört olika erfarenheter kring boendesituationen, vissa har haft tur med novischlottning via AF-bostäder medan andra har fått leta, det viktigaste är att det löser sig med boende och jag ska i detta inlägg guida dig med tips. 

Bostad i Helsingborg

Vill du bo i Helsingborg nära campus så kan jag tipsa om att titta närmare på Helsingborgshem som nog de flesta studenter i Helsingborg känner till och här kan du läsa om hur deras uthyrning fungerar. Kortfattat skiljer sig Helsingborgshem och AF-bostäder i Lund åt. På Helsingborgshem gäller “först till kvarn” medan AF-bostäder har novischlottning och bostadskö. Det finns även Acrinova som hyr ut studentbostäder. Däremot har jag inga erfarenheter av dem, men kan vara ett tips att ha i åtankarna.

Bostad i Lund

Vill du däremot bo i Lund är AF-bostäder välkänt bland studenterna. De tillhandahåller både studentlägenheter och korridorrum på flertal områden. Här ska du dock tänka på att ställa dig i kö när du fått ditt antagningsbesked, inte innan. Här kan du klicka för att läsa närmare hur det fungerar att söka studentbostad hos dem. Skulle det vara så att du bor utanför Skåne kan du vara med i lottningen att få förtur om bostad, de har olika krav och tidsgränser som är värt att hålla koll på, som du kan läsa närmare här. Läs igenom så att du inte mister en potentiell bostad för att du råkat missat något steg! 🙂

Facebookgrupp

Det finns även en facebookgrupp “Lägenheter i Lund” där du kan skriva ett inlägg att du söker boende inför terminsstarten, här är en länk som hänvisar dig dit.

Övrigt

Vill du ha fler tips på olika hyresvärdar och annat som kan vara bra att tänka på ger Lunds universitet tips här