Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Student i köket

Hej hej! I morgon 8.00 har jag tenta, ganska rörigt i huvudet just nu om man säger så. Jag pausade just pluggandet för lite middag. I dag är ju en typisk sådan dag då man inte vill spendera allt för mycket tid på att fixa något att äta. När jag hade snapchat-vecka sist la jag upp detta recept lite fort men insåg i efterhand att jag missat kryddor och lite annat så jag tänkte, varför inte slänga upp receptet på bloggen också. Billigt, snabbt och mättande. Alla mina kriterier uppfyllda. Det ser inte så mycket ut för världen men det är faktiskt gott! Detta är ett recept jag fått av min vän Samir från Afghanistan, så jag kan inte ta all cred själv här! Hans ursprungsrecept skiljer sig lite från mitt, jag har valt att modifiera det en aning. Receptet går att variera i oändlighet, vilket innebär att man kan ta lite av det man råkar ha hemma. Here we go!

Du behöver:

 • En burk krossade tomater
 • En burk tonfisk i olja
 • Bönor eller liknande (Jag brukar ha kidney, ibland kombinerat med vita bönor, man kan ha kikärtor, röda linser, alltså lite vad man känner för och har hemma)
 • En till två vitlöksklyftor
 • En halv till en hel gulök
 • Chili (Färsk om du har det hemma annars fungerar flakes eller pulver)
 • Kryddor: paprikapulver, cayennepeppar, chilipulver, chiliflakes, salt och peppar, eventuellt vitlökspulver

Gör så här:

 • Stek löken, vitlöken (pressad) och chilin
 • Tillsätt de krossade tomaterna
 • Krydda (efter eget tycke och smak), låt puttra en stund
 • Häll av oljan från tonfisken och sen ner med tonfisken i pannan
 • I med bönorna, låt de bara bli varma

Klart!

I dag hade jag ingen färsk chili, så jag tog lite paprika i stället och kryddade lite extra. Det som är så bra med denna rätt är som sagt att det går fort och den går att variera. I bland har jag svamp i, i bland kör jag utan tonfisk. Det är fantasin och vad man har hemma som sätter stopp. Tonfisk är något jag i vanliga fall inte tycker om att äta men i denna rätt känner jag inte av tonfisksmaken och tycker att den tillför till konsistens och tuggmotstånd. Något jag gillar att göra med kidneybönor och kikärtor bland annat är att köpa de torkade, koka de hemma och sen frysa in i lagom stora portionsförpackningar. Då är det bara att ta fram en påse när det behövs och tina under lite varmt vatten. Det blir också mycket billigare än att köpa de i konserv.

Samir äter givetvis detta med libabröd, som till allt annat han äter. Jag väljer att äta det med finn crisp, fungerar utmärkt. Min sambo gillar att ha ris till. Som sagt, går att variera från gång till gång. Hoppas ni gillade detta inlägg! Nu ska jag återgå till pluggandet, repetera det hela en sista gång och sen se till att få ordentligt med sömn. Ha det så bra!

Julia