Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Pluggmotivation

God morgon bästa ni!

Här sitter jag och stirrar på allt plugg… Hur ska man lära allt? Hur kan det vara så här mycket plugg? Hur hittar jag motivation för detta?? Är säker på att vi är många som kämpar med plugget just nu, kanske är det sista terminen i gymnasiet, plugg inför HP eller som i mitt fall universitetsstudier och tentaplugga innan jullov. Det brukar vara just denna tiden av året när alla börjar vara mest skoltrötta och därför är det ännu viktigare att plugga smart.

Under gymnasiet fick jag många frågor från mina kompisar om hur jag lyckades få bra betyg även jag simmade på elitnivå och jobbade extra som tränare. Man ska inte ge upp hela sin fritid för att lyckas eller vara geni, utan det handlar om att plugga smart. Att hitta en effektiv studieteknik. Man behöver inte plugga tio timmar om dagen, utan viktigaste är att veta hur man lär sig själv bäst. Så här kommer mina bästa pluggtips som (förhoppningsvis) kan hjälpa till om smartare plugg:

1 – Planera: Vad som ska göras? När skall det vara klart? Detta handlar om att skapa egna delmål och deadlines. Lär dig att planera och utnyttja dagarna effektivt! När ska du inte plugga? När jobbar du och när ska du träffa dina kompisar?

2 – Strukturera: Detta handlar om att sätta allt i ordning. Vilka är viktiga begrepp? Vad är viktigt med kursen? Försök göra en mindmap inför varje prov.  Försök hitta kopplingar mellan olika sammanhang. Mappen är perfekt för detta! Där kan du har allt i ordning! Dina egna anteckningar, mindmaps, viktiga begrepp, tidslinje.. vad som helst – du väljer! Viktigast är att du skapar en förståelse över plugget.

3 – Börja! Börja plugga i tid och repetera. Sätt på favoritlistan på spotify och börja skriva ner viktiga begrepp. Köp dina favoritgodis och börja med plugget! Kanske det innebär att räkna eller läsa boken, göra flashcards eller rita mindmaps.. vad som helst – det är bara att börja!

4 –  Hitta nya sätt att lära dig! Utnyttja gamla tentor, gamla anteckningar eller youtubekanaler. Plugga tillsammans med dina kompisar! Kanske över en frulle diskutera över de viktigaste saker. Vad anser din kompis viktigt? Har hen tagit med något annat än du? Har du missat någonting? Även här handlar det om att lära av andra.

5- Håll med en positiv attityd! Allt är temporär. Se ljuset i tunneln! Tänk på den tiden när tentan är bakom dig och när du inte behöver ens tänka på den! Är säker på att vi är många som är redo för en julpaus och slow mornings! <3 Och viktigaste – glöm inte att koppla bort en stund! Man ska inte alltid tacka nej till roliga middagar eller fester för att prioritera plugget. Allt handlar om att hitta en balans mellan att vara sträng mot dig själv och att unna dig. Gör ett plan, följ planen, upprätta planen och nå målet! Lycka till <3

Saara

 

14 december, 2017

Inlägget postades i

Absolut Student Tentaplugg