Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Hur man håller nyårslöften

Och så var vårterminen igång! Vi i år två Logistic Service Management startade vårterminen i dag med en första föreläsning i Juridik. Kursen heter Juridik för Logistic Service Management och fokuserar mycket på logistikrätt och sådant som lagar kring sjöfartstransport. Det ska bli en mycket intressant kurs. Jag kan tänka mig att kursen skiljer sig en del från de vi tidigare läst men Henrik, från Juridiska fakulteten på Lundsuniversitet, som är kursansvarig var väldigt inspirerande i sitt sätt att prata. Han hade många exempel från verkligheten, vilket gjorde det lätt att hänga med under föreläsningens gång. En juridikkurs känns verkligen aktuellt i utbildningen och som man kommer ha bra nytta av i arbetslivet senare, oavsett vad man väljer att arbeta med. 

Har ni några nyårslöften? Själv brukar jag sällan vilja ”lova” i och med att det blir ett så pass stort personligt nederlag om man inte lyckas leva upp till det man lovat och kan ge helt motsatt effekt i min mening. Jag brukar hellre kalla det för mål, utmaningar, drömmar eller visioner. Har ni några drömmar för 2019? Kanske är Universitetet ditt mål eller dröm, då vill jag bara säga – kör! Logistic Service Management har förändrat mycket med mitt liv, bland annat så vardagliga grejer som att handla mat i matbutiken. Jag funderar i fler steg på hur varorna faktiskt hamnat där och i och med det kommer även tankarna på vår miljö. Mitt mål med 2019 är att tänka mer på miljön. Det är jag ju givetvis inte först med att reflektera kring men jag känner verkligen att alla kan vi bidra med något, stort som smått är av vikt. Därför är ett av mina nyårs-mål att inte köpa några nya böcker. Konstigt kanske ni tycker i och med att en ny kurs startade i dag och bara till den behövs mins tre böcker.

Det blir verkligen en utmaning men jag ser fram emot det. Det är så lätt att klicka hem helt sprillans nya böcker till varje kurs. Mått mål är att köpa begagnat eller låna på biblioteket. Visste ni förresten att många kursböcker finns online på bibliotekets hemsida? Hur grymt! Utöver att detta är bättre för miljön känns det ju också bättre för student-plånboken! Finns inte boken jag söker i sälj-grupper på Facebook finns det hemsidor som säljer begagnat, bland annat Campusbokandeln.

För min del utmanar jag mig också genom att läsa och anteckna mer på datorn. Jag är en sån som gillar att skriva förhand och att bläddra i böcker. Mitt mål är att utmana mig själv i att ta anteckningar på datorn och de anteckningar jag gör i kollegieblock ska återvinnas när kursen är över och de inte längre behövs.

Det är faktiskt inte så svårt att snurra ur spiralen och slänga bland metall och det övriga bland pappersåtervinningen. Jag har i dag gått igenom de tre första terminernas kollegieblock och återvunnit dem – vilket känns riktigt skönt! Nu kör vi 2019. 

 

Julia