Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Hur är det att vara student på universitetet?

Campus Helsingborgs lokaler
https://sv.wikipedia.org/wiki/Campus_Helsingborg

Hej på er, 

Idag tänkte jag skriva om hur de generellt är att vara en student på universitetet. Vad förväntas av dig som student och hur fungerar det egentligen? Två frågor som jag själv gärna hade velat ha svar på innan jag började. 

Som student på universitet handlar allt om eget ansvar. Du väljer själv hur du vill strukturera ditt arbete och hur du vill genomföra undervisningen. Efter snart tre år rekommenderar jag dock att gå på så många föreläsningar som möjligt för där ger föreläsarna ibland information utöver kurslitteraturen eller andra infallsvinklar på ett perspektiv. På service management-programmet har vi ofta andra typer av ”prov” för att visa vad vi lärt oss under kurserna. Dem vanligaste formerna är:

Tenta – Det här är ett klassiskt prov. Du går till en sal, skriver din tenta och lämnar salen. Läs alltid noga inför dina tentor vad som gäller för den specifika. Till en början skrev vi alla tentor på papper, men har nu institutionen bytt till ett digitalt system. 

Seminarium – Den här typen av examination har du kanske stött på tidigare, den fungerar som en redovisning eller diskussion. Till ett seminarium ska du ofta ha förberett en uppgift för att ”redovisa”.

Hemtenta/inlämning – Dessa uppgifterna är olika från gång till gång. Ibland är de tidsbaserade, ibland i grupp, ibland individuellt och alltid olika stora eller små. 

Något som jag själv var lite rädd för inför starten på universitetet var vad som händer om jag får underkänt på en uppgift. Det var något som stressade mig och gav mig prestationsångest. Men efter fem avklarade terminer är jag medveten om att de inte är någon fara. Du får nästan alltid tre chanser att få godkänt på en uppgift under ditt eget år. Lyckas du trots allt inte få godkänt, men fortfarande klarar alla andra behörighetskrav, får du möjligheten att göra om uppgiften nästa år.

Sist, men absolut inte minst, kurslitteraturen. Se till att ligga så gott i fas som du kan med inläsningen, mitt bästa tips är att se till att läsa i förväg innan du går på föreläsningen. Då har du grunden till det föreläsaren ska prata om och kan fokusera på de exempel och andra perspektiv som ges istället. Jag rekommenderar också att du har all kurslitteratur själv, oavsett om du köper ny, begagnad (campusbokhandeln eller facebookgrupper finns till hand för detta) eller lånar den. 

 

GLÖM INTE ATT BOKA IN: Att Campus Helsingborg har öppet hus den 19 mars mellan 15-17, och att ansökningen för höstens kurser och program öppnar den 16 mars och stänger den 17 april. 

04 mars, 2020

Inlägget postades i

öppet hus Studier