Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Hälsans roll i organisationen

Vårterminen har äntligen kickat igång på riktigt! Nu är jag inne på min fjärde termin och det är dags för den andra inriktningsspecifika kursen. För oss som läser Health Management kommer kursen i stort handla om hälsans roll i organisationer: vad finns det för problem och möjligheter vad gäller hälsoarbete i organisationer? Kursen ska ge oss både ett ekonomiskt och arbetsrättsligt perspektiv på hälsa i en arbetsmiljö. Hur organiserar man en arbetsplats utifrån ett hälsoperspektiv?

KASAM är ett sätt att förklara hälsa på, myntat av Antonovsky och välanvänt som Health Management-student
KASAM är ett sätt att förklara hälsa på, myntat av Antonovsky och välanvänt som Health Management-student

Hälsa är ett väldigt brett och svårdefinierat begrepp. Vad är egentligen hälsa? Är det avsaknad av sjukdom, goda matvanor och regelbunden träning? Eller handlar det mer om psykiskt tillstånd, att må bra och känna sig tillfredställd med sin vardag? WHO:s (World Health Organization) definition av hälsa innefattar både ett fysiskt och psykiskt perspektiv på hälsa: ”Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.” Det är väldigt svårt att precisera vad hälsa egentligen är vilket försvårar hälsoarbete ute i organisationer. Förhoppningsvis blir vi lite klokare vad gäller detta under kursen!

Årets första möte för centrala ambassadörer
Årets första möte för centrala ambassadörer

Ny termin innebär även nya utbildningsmässor runtom i Sverige. I år har Lunds Universitet börjat med något som heter centrala studentambassadörer. Jag har fått förmånen att vara med i denna härliga grupp som består av omkring 20 engagerade studenter från olika fakulteter. Vårt uppdrag är att inspirera och informera om Lunds Universitet på olika mässor och skolbesök runtom i Sverige. Vi hade vårt första möte i onsdags och kommer ha ungefär ett möte i veckan framöver. Där kommer vi bland annat få lyssna på intressanta föreläsningar och få lite mer kött på benen så vi kan göra vårt bästa med att informera alla blivande studenter där ute. Det ska bli SÅ kul att få åka iväg på utbildnings- och framtidsmässor i hela Sverige och prata om något jag själv verkligen brinner för: att plugga, utvecklas och skapa kontakter för livet!

IMG_1118

2 comments

  1. Frågor & svar | Service Management Blogg

    […] Service Management Blogg Morgondagens ledare bloggar om studentlivet ← Hälsans roll i organisationen […]

  2. Personalekonomi | Service Management Blogg

    […] fix” utan hellre ser det ur ett långsiktigt perspektiv. Detta gäller inte minst vid hälsoarbete på en […]

Kommentarsfältet är stängt.