Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Att plugga utomlands

Många vill ju åka iväg på utbytesstudier under utbildningens gång och konkurrensen mellan studenterna är hård. Motiven till att vilja åka iväg kan vara många, allt från att det ser bra ut på ditt CV till att du vill lära känna nya människor eller få ett miljöombyte. Jag ville som väldigt många andra såklart komma iväg och allra helst åka till Australien. Ju längre bort ju bättre och häftigare var mina tankar. Nu blev det snarare så att inte kunnat hamna mycket närmre Sverige än vad jag gjorde. Min första tanke var att faktiskt inte åka, jag kände att Norge är alldeles för likt Sverige och att det inte skulle ge mig något alls. Nu när jag är här kan jag bara säga att jag är så väldigt glad att jag lät mina vänner och familj övertala mig att åka. Jag har inte ångrat det överhuvudtaget! Jag försöker se fördelarna och möjligheterna med att vara i Norge istället för att deppa över att inte vara i Australien. Nu har vi alla olika förutsättningar och mål med våra studier så jag kan bara utgå från mig själv i detta. En fördel med Norge är faktiskt att det är nära hem. Själv ska jag till Lund nästa torsdag för att den helgen gå på Corbalen, det hade jag ju inte kunnat göra om jag var i Australien. Arbetsmöjligheterna är betydligt ljusare i Norge än i Sverige och genom att välja att köra utbytesterminen här har du möjlighet att känna efter hur det skulle vara att bo och arbeta i Norge. Språket och kulturen är väldigt lika, det blir inga kulturkrockar och du får väldigt roligt när du går ut och lär känna norrmännen. Sverige och Norge strävar efter ett gränslöst samarbete, vilket även detta är till fördel vid framtida arbetsmöjligheter. Norge passar fint om du vill ha något annorlunda men inte allt för olikt det du känner dig trygg med. Sen är där alla andra roligheter med att åka på en utbytestermin, att få träffa människor från andra länder och utbyta erfarenheter och knyta nya kontakter. Mina råd till dig som vill åka iväg är att tänka efter vad du verkligen vill med dina utbytesstudier och vad du har för förutsättningar. Är du väldigt ombytlig och har lätt för att anpassa dig efter nya och annorlunda förutsättningar kanske Hong Kong är ett spännande alternativ. Men om du vill åka iväg och inte känner dig bekväm med allt för stora omställningar är Norge är väldigt fint alternativ.

 

320cd1131830f881225233bff38c6629

Jag och Sara i våra faddertröjor under fadderveckan i mitten på augusti

1267916_518648411536537_1204506633_o

 

Här är vi ett helt gäng bytisar efter två timmars vandring upp till Preikestolen

bild 2

Campus Stavanger, en solig dag i september

14 oktober, 2013

Inlägget postades i

Intressant Studier Tänkvärt

En kommentar

  1. Att motivera sig själv | Service Management Blogg

    […] termin framför er, börja fundera & börja SÖKA! Som tur är kan vi roa oss med att läsa om Annas äventyr i Norge, såå […]

Kommentarsfältet är stängt.