Spanien vs. Sverige

Hej på er kära läsare!

Före julen skrev jag ett inlägg från flyget som skulle ta mig från Köpenhamn till Malaga i Spanien. I inlägget skrev jag att jag under min resa kommer att jämföra servicenivån i Spanien med servicenivån i Sverige. Kommer nu att skriva om min “mini-forskning” som jag gjorde under jullovet.

Under mina tre veckor i södra Spanien besökte jag en del restauranger, affärer, köpcentrum och cafeer. Jag märkte att servicenivån på de flesta restauranger och cafeer var lägre än nivån vi har i Sverige. Varför är det på detta vis? Jo, i Spanien är det mycket svårt för en arbetsgivare att säga upp sin personal (finns en massa lagar som jag inte kommer gå in på). Detta betyder att de anställda inte behöver bry sig över hur de sköter sitt arbete då de vet chansen för att mista sitt arbete är liten.

Det är även intressant att tänka på lönen de får. Medellönen i södra Spanien är ca 8500kr vilket är litet. Detta betyder att man ofta måste ha två jobb för att klara sig ekonomiskt. Om man då har två jobb innebär det att man ofta redan är trött då man kommer till jobbet vilket i sin tur leder till att man inte orkar ge god service.

Detta är två orsaker som jag tyckte var intressanta. Ställ gärna frågor eller kommentera detta. Vad tycker ni om servicenivån i resten av Europa t.ex.?

Hoppas ni alla får en skön helg!

/Wille

 

 

Om Wilhelm Öhman

En glad finne som har flyttat till Helsingborg från Helsingfors för att plugga det jag gillar. På fritiden fotar jag mycket och älskar att träna! Frågor? Maila: wilhelm.ohman@gmail.com
Det här inlägget postades i Intressant, Studentliv, Tourism. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt