Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Välkommen till Lund!

Lunds vackra universitetshus
Lunds vackra universitetshus

Lund; studenternas stad, en liten storstad eller ett universitet med en stad i. Kalla staden vad du vill, Lund är en fantastisk stad att bo i när man är student. Allt är gjort för och av studenter – vilket innebär studentvänliga priser och en hel del roliga traditioner och aktiviteter att ta del av. Den lilla staden har omkring 100 000 invånare, varav ca 47 000 är studenter. Alltså består halva staden av studenter!

Lund handlar inte bara om studier, det finns så mycket mer att hämta här! Vilket intresse man än har så finns det något för dig. Kommer man som ny till Lund utan några kontakter så kan man vara helt lugn: det är oerhört lätt att lära känna nya människor här. Det finns så många olika föreningar och aktiviteter som man som student kan engagera sig i, vilket innebär fantastiskt många möjligheter att träffa folk med samma intressen. Detta skapar vänner för livet!

Är det inte svårt att få boende i Lund då? Media har ett flertal gånger skrivit om hur studenter tvingas bo i tält i brist på studentboenden i Lund. Samtidigt kan man läsa om hur universitetets rektor agerar räddare i nöden genom att hyra ut sin soffa till en bostadslös student. Men kära läsare, ni som önskar flytta till Lund, det är inte så hopplöst som det kan framstå. Allt handlar om att vara ute i god tid och inte vara kräsen!

Lund har en hel del fina smågator att upptäcka!
Lund har en hel del fina smågator att upptäcka!

Så hur ska du då göra, när du fått antagningsbeskedet i handen och känner att du verkligen vill flytta till Lund? Det första du ska göra är att anmäla dig på Afb – Akademiska Föreningens Bostäder. Detta kan du endast göra när du fått ditt antagningsbesked. De erbjuder korridorrum, studentlägenheter och vanliga lägenheter. För dig som inte har pendlingsavstånd till Lund så gäller novischförtur, vilket innebär att du får förtur till vissa bostäder.

I Lund finns 13 olika s.k. nationer runt om i staden som erbjuder alltifrån sociala aktiviteter (såsom restaurang- och pubverksamhet) till bostäder till studenter. För att få boende där krävs oftast att man har en del kontakter och är aktiv inom nationerna på ett eller annat sätt. Men du kan alltid försöka skicka ett personligt brev till dem, där du skriver varför du vill bo just på den nationen (fjäska, fjäska, fjäska) och där du även förklarar att du gärna engagerar dig i någon verksamhet inom nationen. Ibland leder även det till att du får ett korridorrum på nationen. Jag har en vän som ringde till en nation och berättade hur intresserad hon var av att bo hos dem och att hon bara älskar att städa (!) – någon vecka senare hade hon fått ett korridorrum där.

Ett annat sätt att få bostad är genom Bopoolen, där man kan lägga upp en annons om att man söker en bostad men även hitta annonser från folk som vill hyra ut sina bostäder. På blocket kan man ibland hitta olika andrahandslägenheter och även vissa kollektiv som har ett rum ledigt. Det gäller att gå in på dessa två sidor frekvent.

Cykeln är ett måste i Lund - här är min fina cykel på en av Lunds mysiga smågator
Cykeln är ett måste i Lund – här är min fina cykel på en av Lunds mysiga smågator

Mina tips till dig som vill söka boende i Lund är alltså:

  • Var ute i god tid! Börja söka lägenhet så fort du fått ditt antagningsbesked
  • Var aktiv i ditt sökande – ingen lägenhet kommer till dig av sig själv
  • Var inte kräsen!
  • Sidor som du bör hålla koll på: Afb, Bopoolen och Blocket
  • För mer information gå in här

Jag avslutar inlägget med ett litet filmklipp där mina fina studentambassadörskollegor berättar om det bästa med Lund:

http://youtu.be/Pa4PERa6lrU

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *