Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Tre bästa sakerna med att plugga SM-retail!

Hej alla glada påskfirare, jag tänkte att ett inlägg idag skulle passa bra då många kanske lider av påskens klassiska matkoma och inte orkar ta sig ur soffan utan istället ligger och läser just blogginlägg (ganska nöjd med denna väl genomtänkta teori för övrigt).

Jag tänkte ta tillfället i akt att berätta varför just Service Management – Retail är en väldigt givande utbildning och tänkte därför utifrån tre punkter beskriva det jag tycker är bäst med denna utbildning:

1)      Kontakten med näringslivet.

Allt som görs under våra inriktningskurser i retail har väldigt tydlig koppling till näringslivet, lägg där till alla gästföreläsningar och att nio av tio har jobb direkt efter studierna så förstår man att kopplingen till näringslivet måste vara bra. Samtidigt är utbildningen framtagen i samarbete med näringslivet och Helsingborgs stad är väldigt måna om att integrera studenterna i staden. Dessutom bidrar event så som Campus största arbetsmarknadsdag AGORA-dagen till att kontakten mellan studenter och näringsliv blir allt tydligare.

2)      Praktisk erfarenhet.

Utan att ha praktik som en del av programmets utbud så är alla kurser för retailstudenter trots detta väldigt direkt tillämpbara på verkliga situationer och förhållanden. Projektarbeten och liknande inom dessa inriktningskurser handlar därför ofta om att simulera en verklig handelsplats, butik eller liknande. Under första årets inriktningskurs fick vi t.ex. skapa olika branschspecifika butikskoncept och jag var så sent som förra torsdagen och lyssnade på hur retailstudenterna som läser tredje året presenterade sina affärsplaner för verksamhetsetableringar i en grannkommun till Helsingborg. Allt detta är otroligt givande då man verkligen ser hur man kan ha nytta av kunskapen i sitt framtida arbetsliv!

3)      Fokus på flera aspekter.

Som retailstudent får du lära dig väldigt mycket om olika sätt att skapa lönsamhet i butiker inom olika branscher. Detta genom allt från att exponera varor på rätt sätt till att lokalisera butiken och arbeta med exempelvis prissättning och klagomålshantering. Genom att fokus ligger på flera aspekter så lär du dig mycket om hur butiker fungerar i sin helhet vilket naturligtvis är viktigt att veta när du planerar att leda butiker och verksamheter i framtiden.

Det finns väldigt många bra anledningar till varför just DU ska välja att läsa Service Management med inriktningen Retail, om du vill höra mer om dessa så får du gärna kontakta mig via mail och ställa alla frågor du kan komma på. Ansökningsperioden stänger den 15nde april och då hoppas jag att just du har valt att ansöka till Lunds Universitet, till Campus Helsingborg, till utbildningen Service Management och inte minst till inriktningen Retail. Du kommer inte ångra dig, jag lovar!

Ha det bra!

GLAD PÅSK!
GLAD PÅSK!
30 mars, 2013

Inlägget postades i

Retail Studier Utbildning

2 comments

 1. Johan Cederberg

  Hejsan!

  Jag skall nu inom några dagar bestämma mig för vilket universitet
  jag skall läsa vid och vilket program.

  Ekonomi är något som jag alltid har varit intresserad av. Min tanke
  sedan en tid tillbaka har varit att läsa en kandidat i ekonomi. Sedan
  hittade jag service management som jag tyckte lät jätte roligt! Har
  bara några frågor som jag tänkte se om du kan svara på.

  Hur mycket ekonomi läser ni och på vilken nivå? Är det företagsekonomi
  från grunden eller är det bara lite “flum” inom området? Får man lära sig
  soppas mycket att man skulle kunna driva en butik där man själv sysslar
  med ekonomibiten?

  Tycker som sagt att inriktningen retail låter riktigt intressant!

  Sen undrar jag bara om ni har en egen studentkår eller tillhör ni lunds
  universitet? Har man någon nollning i början?

  Roligt att läsa din blogg!

 2. Viktor

  Hej Johan,

  Vad roligt att höra att du är intresserad av utbildningen. Personligen tycker jag det är roligt med ditt intresse för ekonomi då detta är ett intresse jag också delar (hade faktiskt civilekonom som andraval när jag sökte denna utbildning). Vi läser en del ekonomi, vissa tycker för mycket medan andra tycker för lite (http://www.ism.lu.se/index.php?id=851). Ofta läser vi ekonomi som en integrerad del av mer omfattande kurser som behandlar flera olika synsätt men vi har också renodlade ekonomikurser så som redovisning och ekonomistyrning. Fokus är framförallt på företagsekonomi men vi läser även 15hp med nationalekonomisk inriktning, det är också möjligt att läsa till för en ekonomikandidat efter din examen i Service Management. Själv sitter jag dessutom som ekonomiansvarig i Samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora där jag får möjlighet att använda och utveckla kunskapen jag får under utbildningen. Utbildningen är väldigt anpassad för att du ska kunna leda verksamheter och då är ekonomi naturligtvis viktigt, jag valde linjen mycket för att den till skillnad från exempelvis en ekonomikandidat har ett större fokus på hela verksamheten och inte bara på en aspekt av den. Efter att ha läst Service Management har man därför alla möjligheter efter examen.

  Campus Helsingborg är en del av Lunds Universitet vilket gör att du kan kombinera det bästa av två världar. Som SM-student blir du medlem av Samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora som är en självstyrande del av Samhällsvetarkåren i Lund, det är också denna sektion som anordnar nollningen för studenterna på Campus Helsingborg (vilken brukar vara väldigt uppskattad och man lär känna folk redan innan man börjar plugga). Du kan också välja att vara med i nationer i Lund samtidigt som du är medlem i Helsingborgs eget studentliv. På detta sätt har du exakt samma möjligheter som de som studerar i Lund men du har också möjligheten att njuta av Helsingborgs studentliv och inte minst Helsingborg som stad.

  Hoppas jag har besvarat dina frågor någorlunda annars får du gärna höra av dig igen till mig på viktor.bertilsson.043@student.lu.se

  Visste du förresten att Lunds Universitet har Öppet hus nu på lördag (13/4)? Jag kommer stå där om du har vägarna förbi och vill ställa frågor till mig “face to face”.

  Ha det bra och hoppas vi ses på Campus till hösten!

  // Viktor

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *