Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Stresshantering

I fredags var jag tillsammans med ett gäng kåraktiva personer på ett tre timmar långt stresshanterings föredrag/ diskussion. Det var väldigt givande. Ganska utlämnande var det, kändes något obekvämt till en början, men sedan insåg jag att vi hade rätt mycket som vi delade angående stress och då känndes det bra.  Det var väldigt intressant och fick mig en hel del aha-upplevelser som jag ska försöka dela med  mig av litehär tänkte jag…

Vad är då stress? Det är inte en händelse i sig som utlöser stress utan det är den känslan som man får av händelsen som är utlösande. I stressade situationer är det viktigt att ”följa” kroppen. När vi blir stressade förbereder kroppen sig undermedvetet för att försvara sig genom att springa, slåss eller ”spela död”. Detta kan medföra att vi spänner oss eller tappar aptiten, vi tänker inte på mat när vi behöver fly. När vi spänner oss får vi en ytligare andning -testa själv genom att spänna ihop käkarna och samtidigt dra ett djupt andetag. Kände du också att du andas högre upp? Det man kan göra i stressade situationer är att lura hjärnan. Det kan man göra genom att till exempel spänna sig allt vad man kan och andas ut, då tror kroppen att vi ”slagits” eller så kan man sitt på en stol och ”springa” med fötterna, det kanske låter lite knäppt? Men jag tror på det.

Vad gör stress? Sexlivet, aptiten och magsmältningen påverkas vid stress. En del upplever säkert att de känner sig skakiga i händerna när de är stressade, det kan bero på att man omedvetet spänner sig. Då passar det bra att släppa allt, gå en runda ute i det gröna, eller köra en liten avslappnigs övning.

Viktigt är det att försöka undvika att blir stressad. Att ta kontroll över sin tid, till exempel skriva ett schema dagen innan för dagen där på och sluta plugga klockan fem om man nu bestämt sig för det och inte fortsätta när man kommer hem.

Svårt att somna? De vanligaste orsakerna bland studenter är 1) jobbat för när in på sömntiden. 2) Känner oro för nästa dag.  Kroppen behöver ungefär 2 h för att gå ner i varv och redo för sömn, ofta sitter jag uppe och jobbar med AGORA till sent och går direkt och lägger mig utan att göra något annat emellan som att läsa i en bok eller kolla på en film, då är det svårt att somna. Det kan även vara så att man oroar sig för tentan nästa dag eller om redovisningen ska går bra, eller vad de tyckte om min redovisning idag. Då är det bra att beta av händelser som hänt under dagen och fråga sig själv ”Vad är det värsta som kan hända?” ofta är det inte så farligt alls. Oro kan också vara att man stirrar på klockan och stressar upp sig för de få timmarna man hinner sova, vänd bort klockan så du inte ser tiden. Tänkt inte på och nämn inte för någon hur få timmar du sovit om det nu är så.

Själv så skriver jag massvis med listor. Och har oftast innan jag går och lägger mig, skrivit en lista på vad jag ska göra dagen där på, annars tänker jag bara på det hela tiden.

Jag hade kunnat mala på hur mycket som helst om detta, men nu får det räcka!

Ta hand om er själva och om varandra!

20 februari, 2010

Inlägget postades i

Föreläsningar Tänkvärt