Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Sensorik i all ära!

Igår hade vi en mycket intressant dag i vår kurs “Maten i samhället”, för just nu är det tema sensorik.

Först hade vi besök av Jonas Olsson som är produktutvecklare på Culinar. Han berättade vad han gör som utvecklare av nya produkter som till exempel när en av hans kunder kom och frågade om han kunde göra en smak av glaciär. En av ingredienserna blev mentol, eftersom den har en kylande effekt i munnen. Rätt smart!

Vi fick provsmaka chips med vaniljsmak och andra med mentolsmak (usch!). Han lät oss också lukta på en eterisk olja med kycklingdoft (vidrigt för er som vill veta) och en med korianderolja (väldigt mycket mer angenäm).

Efter det dök en ny man upp i salen, Rickard Albin, som kom som representant för Campbell Soup. Han började berätta om hur människan reagerar och fungerar vid en provsmakning och att det inte bara är smak och lukt som har betydelse, utan också utseende och ljud. För vad vore en knäckemacka om det inte låter på rätt sätt när man biter i den? Eller en blodapelsinjuice om den inte har en antydan av blodrött i sig?

Han utförde några tester på oss också…tunga

Framför oss ställdes 3 glas med genomskinlig vätska och till det 3 bomullspinnar. “Doppa ena änden av bomullspinnen i det första glaset och sätt den sedan mot spetsen av tungan. Vilken smak känner ni?” Supersött! Samma topsände sattes sedan mitt på tungan, i vecket vi har där, och där smakade det ingenting. Samma gjordes med surt och salt, fast på olika delar av tungan. Det var fascinerande att lära sig var på tungan vi har starkast receptorer för de olika smakerna och var vi faktiskt inte känner någon smak alls. Prova hemma med socker-, salt- och citronsyralösningar!

Vi fick sedan 2 nya glas framför oss, med vin! Ett med lite i och ett med mycket. Frågan var vilket som var sötast. Hälften tyckte det vinglaset med lite i och hälften det med mycket. Rickard berättade sedan att det var samma vin i båda glasen, men att hjärnan är väldigt lättlurad!

För att bli professionell provsmakare krävs tydligen mycket träning och utbildning, vilket vi fick klart för oss under gårdagens olika prövningar.

Vi avslutade kvällen med vinprovning för att sedan ta en Club Sandwich på O´Learys med halva klassen. En riktigt lyckad dag måste jag säga!

10 februari, 2010

Inlägget postades i

Föreläsningar

2 comments

  1. Service Management

    Tack för att du delar med dig Kristina, vilken intressant dag ni verkar haft…

  2. carolin

    Åh, verkar som en superintressant dag! Önskar jag kunde varit med 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *