Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Samtal kring sociala medier

Det var en spännande diskussion idag när biskop Antje Jackélen var på besök. Twitter och Facebook var de sociala medier som var mest på tapeten, måste man använda dessa för att synas? Jesper Falkheimer som är rektor på Campus Helsingborg har ett Twitter-konto men säger sig tycka att det är för få tecken på varje inlägg, vilket är anledningen att han ännu inte skrivit sin första tweet.

Demokratin har fått ett uppenbart uppsving – både lokalt och globalt. Sociala medier har varit till hjälp för organisering inför demonstrationer mot respektive statsledningar under den arabiska våren. Men även på kommunal nivå sprider sig transparensen vilket har bidragit till ”för-möten” där politiker tar beslut i förväg – bakom stängda dörrar, säger Marja Åkerström.

En negativ effekt med öppna uppdateringar i realtid är stressen det kan ge läsarna. Alinde nämner stressen när någon tränat och direkt uppdaterar sin status om detta, eftersom hon själv får ångest över att inte har motionerat den dagen. Stressen finns också över att inte räcka till, att inte uppdatera ständigt, att inte vara lika aktiv som andra.

Jesper Falkheimer pratade om att homozappiens är de nya homosapiens. Vi byter ständigt kanaler och kommunicerar genom korta, ytliga meddelanden och vi fyller systemen med onödig information som vad vi köpte på ICA för två minuter sedan. Samtidigt tar de sociala medierna otroliga mängder tid i vår vardag, och vi delar med oss av våra kunskaper mer och mer – vi vill relatera till varandra, som Antje Jackélen nämnde.

Så titta gärna på livestreamingen i efterhand på www.bambuser.com/channel/strategiskkommunikation eller www.ch.lu.se/index.php?id=3236, jag tror vi alla kan få en tankeställare av denna paneldiskussion.

 

Kitty Jönsson, Strategisk Kommunikationsstudent

Inlägget postades i

Okategoriserade