Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Om EDM-programmet

Hej!

Nu närmar det sig ansökningsdatum för höstterminen, och eftersom jag fått en del frågor om EDM-programmet tänkte jag göra ett inlägg om just det!

Namnet Equality & Diversity Management beskriver rätt bra vad programmet handlar om. Det sammanför helt enkelt jämställdhets och -mångfaldsfrågor med organisation & ledarskap. Du läser kurser i allt från juridik, ledarskap och ekonomi/verksamhetsstyrning till genusvetenskap, globalisering och implementering av mångfald. Det gör att du får en bred kunskap och kan gå flera olika vägar efter examen. För att gå närmre in på utbildningen så får du lära dig om organisationers uppbyggnad, ojämlika strukturer, kundrelationer, olika former av ledarskap, ekonomi och verksamhetsstyrning, om maktförhållanden kopplat till genus, etnicitet och sexualitet mm. I juridik-kursen fördjupar vi oss i diskrimineringslagen och arbetsrätt och diskuterar olika problem med lagstiftningen.

Under det sista året finns det möjlighet att läsa valbara kurser, praktisera eller studera utomlands. Det är ett bra tillfälle att rikta programmet mot det du vill arbeta med i framtiden, eller fördjupa sig i något område. Att praktisera under denna period kan också ge bra möjligheter för fortsatt jobb och att praktisera sin teoretiska kunskap. Under denna period läste jag bland annat kurser i arbetsmiljö och om genus i media. Några i klassen praktiserade med rekrytering, att utforma jämställdhetspolicys, på arbetsförmedlingen och hos Mine som är en organisation som arbetar med mångfaldssatsningar inom företag. Några var på utlandsstudier i Edinburgh och Singapore.

Halva utbildningen är på Campus i Helsingborg och halva i Lund på genusinstitutionen och den juridiska institutionen. Jag tycker det har varit skönt att med omväxling och att få utbildning från föreläsare med olika bakgrund och perspektiv. I Lund har vi läst en del kurser gemensamt med de som läser kandidatprogrammet i Genusvetenskap. I Helsingborg har vi läst en del kurser med bara vår klass, och ibland kurser med de som läst Service Management – Logistik. I genomsnitt har vi haft föreläsningar eller annat schemalagt ca 3 dagar/vecka, så det finns en del tid för hemmastudier och litteraturläsning.  Jag har fått några frågor om hur det är med pendlingen. Jag bor i Malmö och tycker inte det varit några problem att pendla till Helsingborg härifrån. Tågen passar bra med föreläsningarna och man vänjer sig snabbt och kan passa på att läsa under tiden. Några i klassen pendlar ännu längre, men eftersom det inte är schemalagt 5dagar/vecka så är det inte några problem.

 

 

Hoppas ni fått en bättre bild av programmet! Har ni andra frågor är det bara att skriva till mig på gnv14spa@student.lu.se eller kommentera här på bloggen.

 

/Sofia

04 mars, 2018

Inlägget postades i

Studier