Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Matlåda for the win!

Tjena!

Mat och ekonomi är två vitala delar i vardagen. De har ett starkt förhållande till varandra, men att skära ner på det ena, behöver inte automatiskt betyda försämring av det andra. Billig, god mat är ingen omöjlighet, snarare en nödvändighet – särskilt för studenten.

Jag tänkte visa på prisskillnaden mellan en lunch i skolkafeterian och laga egen mat och värma i skolans mikrovågsugnar. I lunchväg erbjuder skolkafeterian baguetter, kina box, sallader, pastarätter, bakad potatis, nacho-tallrik med mera. Billigaste baguetten kostar 20 kronor men är inte att rekommendera som lunchalternativ. Övriga menyer kostar runt 50-lappen och kvalitén är därefter.

Häromdagen lagade jag något som kanske kan kallas pytt-i-panna. Priset för ingredienserna blev totalt 60 kronor och jag lagade fyra portioner. Det vill säga 15 kronor per portion. I självkostnadskalkylen nedan redovisar jag min beräkning.

Direkta kostnader(ca)Pris i kr
Korv 4 st (smala)

15.00

Bacon 1 pkt

10.00

Potatis 1 kg

8.00

Morötter 3 st (ca 300g)

3.74

Gul lök 1 st

2.64

Broccoli 1 st

15.00

Röd chili 1 st

2.50

Plastkasse

3.00

Totalt

59.88

Pris/matlåda

15

De kostnader som står ovan kallas direkta kostnader. Kostnaden för den färdiga rätten beror på hur dyra ingredienser som används. Direkta kostnader är ofta enkla att ta reda på (i mitt fall: kolla på kvittot). Men utöver dessa kostnader krävs vissa redskap för att kunna tillreda maten. Det krävs exempelvis en spis, ett stekjärn, en kniv för hackande, belysning i köket, värme i köket etc. Det finns många ting som används i samband med matlagningen. Alla dessa ting kostar också pengar och någon ska betala för det. Så, om jag drivit en restaurang och skulle sålt min pytt-i-panna skulle jag behövt räkna med hyra, el, värme, och vatten för mitt kök. Lägg därtill alla redskap som jag behöver använda. Konsumenten som köper min pytt ska ju någonstans betala för dessa kostnader också. Kostnader som hyra, el, värme, vatten, redskap med flera, är svårare att hänföra till en viss produkt (eller maträtt). De kallas därför för indirekta kostnader. Kostnaden för pytten, med indirekta kostnader, skulle då istället bli:

Indirekta kostnader (ca)Pris i kr
Bil till affären T&R 5 km0.5L/mil, Diesel 14.63kr/L

3.66

Användning av köksredskapAnvänds ca 5000 ggrTotalt värde redskap = 5000kr

1.00

ElSpis 1500 W, 1.5 h

1.00

Disk, vattenBetalar inte för vatten =)

0.00

Hyra av lägenhet35m2, 2800kr/mån, 30 dagar/mån= 0.1 kr/m2/h

0.17

Totalt

5.82

Pris/matlåda

1.46

Nytt totalt pris/matlåda

16

Jämför priset för matlådan med en lunch på stan eller i skolkafeterian. Det finns pengar att spara i matlådan!

Mina tips!

  • Laga inte EN portion! När du väl lagar mat, laga många portioner. Nästan alla recept är anpassade till 4 personer/portioner.
  • Spontanhandla inte! Storhandla frys- och torrvaror (1-2 ggr/mån) och komplettera med mindre inhandlingar av färsk- och mejeriprodukter (2-4 ggr/mån).
  • Använd små matlådor! Använder du en gigantisk matlåda kommer du automatiskt äta stora portioner. Den mängd som egentligen är lagom kommer se väldigt lite ut i en stor låda. Detta händer inte med små matlådor.
Detta händer inte med små matlådor.
15-16 kronor styck!
15-16 kronor styck!
Det finns flera pentryn med mikrovågsugnar på Campus.
Det finns flera pentryn med mikrovågsugnar på Campus.
05 mars, 2013

Inlägget postades i

Bilder Logistics Studentliv Tänkvärt

En kommentar

  1. Anna

    Du är ju bara för BÄST!
    Kalkyler, recept-på-köpet, bästa tipsen och kul bilder! LIKE!

Kommentarsfältet är stängt.