Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Lunds universitet jämfört med PolyU – Utbytestermin i Hong Kong

Hej världen!

Livet i Hong kong rullar på snabbare än någonsin och jag börjar till och med närma mig inlämningstider på vissa kurser. Vi har ju bara börjat? Därmed tänkte jag nämna lite olikheter kring Lunds universitet och PolyU.

-Först kan vi börja med ordet studiemotivation. En generell och snabb uppfattning om en ska jämföra en lokal student med utbytesstudenter är att bytisar känns mer motiverade och därmed engagerade kring kurserna. Kanske beror det på att vi endast är här en termin och saker och ting är nytt. Eller kanske det beror på att vi bytisar är oftast äldre än studenterna här. Skulle tippa på att medelåldern här är runt 20/21 i de kurser jag tar vilket märks en aning kring respekten och allvaret kring att läsa på universitetet. Många bytisar snittar nog istället runt 23/24år. Må hända att detta låter som små jämförelser men tycker mig ändå märka skillnad i beteenden. Igår träffade jag en lokal student och hon berättade att de flesta läser på universitetet direkt efter skolan och har dessutom ganska högt tryck hemifrån. Hon valde dessutom att uttrycka det som att de ”bara tar något program så de får en examen i något.” Men, givetvis finns det också många som är riktigt ambitiösa och varje gång jag pluggar i en studiesal sitter många och vrålläser till både höger och vänster. Spannet mellan att vara skoltrött och duktigt studiemotiverad är ändå brett här.

-Här är det i näst intill alla kurser helt acceptabelt att SOVA sig igenom föreläsningarna och överallt på campus. Och det utnyttjas starkt! Biblioteket känns ibland snarare som en sovsal än lässal. Föreläsningarna är obligatoriska och börjar ibland redan 8.30 så visst är en trött men oj, vad ovant det är. Likaså att komma in 30 minuter sent och visa mindre hänsyn till föreläsaren känns också konstigt att det är okej. Så väluppfostrad från Lund känner jag mig allt!

-Att äta ute varje måltid är standard numera. Anledning? Kostar nästan mer att laga mat själv och dessutom finns det alltför lite utrustning för att kunna göra storkok i korridoren. Jag ser ju detta som superlyxigt att slippa lägga tid på att laga mat! Perfekt att billigaste skollunchen går på 15:- för ris och valfri gryta. Öva att äta med pinnar är något jag försöker göra varje dag! För dig som undrar kring denna utveckling så kan jag meddela att det går framåt men med snigelfart. Skam den som ger sig!

-Antal studenter på samma yta! Enligt Wikipedia är Lunds universitet större än PolyU när det gäller antal studenter. Men skillnaden är att campus är på samma ställe här jämfört med i Lund där vi spridit ut oss rejält till både Helsingborg och runt om hela Lund. Genom att ha campus på ett och samma ställe ger det en häftig känsla över att vi är såå många här och campus är som en liten egen värld med bank, restauranger, snabbköpsaffärer, caféer, gym, pool och till och med hotell som Hotel & Tourism använder sig av. Hur galet är inte det? Vi har dessutom study areas som är öppna 24/7 och de flesta ställen på campus är öppna även på helgerna. Eftersom många ska till och från campus märks denna enorma ström av människor på morgonen. Att ta sig till skolan kan ta tre gånger längre tid än vanligt enbart för att komma ner med hissen i vårat 21våningshus, göra en gående omkörning för att gå om mängden människor som inte har lika bråttom och sedan ta sig till byggnaden som föreläsningen är i. Ibland är det lagom irriterande men många gånger tycker jag bara det är en upplevelse i sig. Här går Nora i en av de mest tätbebyggda områden i hela världen och ska ta sig till universitetet i mitten av stan. Då får det kanske ta dedär extra minuterna att komma fram. Roligt är dessutom att skolan har små gångvägar över hela campus med tak så du kan ta dig överallt utan att behöva utsätta dig för såväl strålande sol som regn. Genomtänkt, PolyU!

-Kursupplägg! Sist men inte minst är det värt att nämna uppläggen på kurserna. 4/5 av mina kurser har final exams som motsvarar 50% av betyget och resterande 50% är en blandning av antingen individuella uppsatser eller grupparbeten. Jag vill rikta ett stort tack till institutionen för att ni drillat oss så hårt. Här märker jag verkligen vilken standard vi har och hur tacksam jag är över att vi lärt oss såväl korrekt källhänvnisningar, akademiskt skrivande, analysera & argumentera och att förbereda sig och lägga ner tid på sina studier. Jag har känt mig som en liten pluggnörd här som varit först att hämta böcker i bibblan, läsa vad som ska läsas innan föreläsningarna och komma förberedd och engagerad till campus. Tydligen är jag en av få som gör såhär vilket hemma känns som en självklarthet. Fördelen med kurserna här är att vi har ett fast schema jämfört med hemma där varje vecka ofta ser olika ut. Det gör det enklare att kunna hantera tiden och planera utefter det! En annan skillnad som jag inte kommit underfund med än är att här förväntas våra egna åsikter och reflektioner stå i fokus vilket hemma varit mindre relevant. De vill gärna se hur vi tänker och vad vi tycker om saker och ting. Själv älskar jag ett sådant tänk eftersom jag triggas av att få vrida och vända på saker och ting. MEN, att skriva uppsatser med detta fokus är något jag utmanas med. Vi får la se hur dehär slutar! 🙂

Nåväl! Oavsett om dessa skillnader kan låta negativa hade jag ändå valt Hongkong och PolyU 100 gånger om även om jag fick möjlighet att läsa någon annanstans. Denhär upplevelsen är så himla häftig och jag förundras varenda dag. Låter säkerligen väldigt cheesy men denhär möjligheten är, som jag tidigare sagt, värd all mörda och slit i världen.

Allt gott och på återseende!
Nora

21 september, 2017

Inlägget postades i

Okategoriserade

3 comments

  1. Marcus

    Om föreläsningarna är obligatoriska, vad händer om två föreläsningar krockar i schemat?

    Tar de närvaro eller kan man lixom skippa föreläsningen och ta igen det på internet eller liknande?

  2. hannah

    Hej Marcus, föreläsningarna på Lunds universitet krockar aldrig men det kan ju hända att en missar en obligatorisk föreläsning ändå. I så fall går det att komplettera det obligatoriska momentet med en uppgift som handlar om samma ämne. Oftast är det en hemuppgift som du får lämna in.
    Mvh Hannah, kommunikatör på institutionen

  3. norajohnsson

    Hej igen!
    Som Hannah nämnt så krockar aldrig föreläsningarna på Lunds universitet eftersom vi där har ett fast schema. Men antar att du syftar på PolyU och deras upplägg. Där stämmer det att kurserna har visat sig krocka. Under våra två första veckor fick vi byta och matcha kurser så det passade oss bäst. Jag hade tur som inte behövde byta någonting men flera av mina kompisar behövde lägga ner mycket tid för att få ihop ett bra schema. Hoppas det var svar på din fråga! 🙂 Bara höra av sig om det är något annat du undrar över!
    Allt gott
    Nora

Kommentarsfältet är stängt.