Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Hemtenta

Idag genomförde vi pass tre av tre på inspirationsdagarna i Lund. Vi (EmelieHelena och jag), som är några av studentambassadörerna för Institutionen för Service Management berättade om hur det är att studera på universitet och vad Campus Helsingborg har att erbjuda. Intresset från åhörarna var som tidigare, varierande. Vissa följde vår presentation med spänd, intresserad blick, andra något dagdrömmande och någon halvt sovandes. Allt i sin ordning vill säga!

Med det sagt och gjort förflyttas allt fokus snabbt till nästkommande veckas hemtenta. Kursen heter Ledarskap och chefsarbete och är väldigt intressant. Det är första gången vi logistiker examineras genom en hemtenta. Det går till som följande (hoppas jag): onsdagen den 5/12 kl 08:00 släpps tre uppgifter ut på intranätet, fredagen den 7/12 kl 17:00 ska tre uppgifterna vara besvarade och inskickade. Varje uppgift får besvaras med maximalt 2000 ord och svaren ska utgå från de fyra böcker som ingår i kursen. En uppgift kan se ut såhär:

Vad menas med ett praktikperspektiv på chefsarbete? Utifrån detta, diskutera vad det skulle innebära att studera ledarskap utifrån ett sådant perspektiv. 

Syftet med hemtentan är att visa att man läst kurslitteraturen och att man kan ställa den mot varandra. Vilket betyder, bok 1 menar att praktikperspektiv på chefsarbete är såhär… men bok 2 säger såhär… och bok 3 något annat. På så sätt lär vi oss också kritiskt tänkande. Bara för att en bok och författare säger en sak och har imponerande forskning som styrker argumenten, behöver det inte betyda att det är tillämpbart i alla situationer.

Låter det enkelt? Här följer min analys av läget:

  • Mitt positiva jag: inga problem, så länge all litteratur är bearbetad kommer du snabbt kunna skriva och svara på de tre frågorna. Ämnet är ju intressant!
  • Mitt negativa jag: du vet att du aldrig varit bra på att “komma igång” med skrivandet. Du vill oftast vända och vrida på de argument och den litteratur som finns till förfogande innan du formulerar dig. OCH! Dina formuleringar kan ta tid, du har en obehaglig förmåga att fasta på meningsuppbyggnad och ordval. När skrev du en kvalitativ text på 6000 ord på tre dagar senast? Just det, det har aldrig hänt.
  • Mitt realistiska jag: läser du all litteratur (som faktiskt är väldigt intressant) samtidigt som du antecknar det du anser vara viktigt och det som är generellt förekommande kommer du fixa ett Godkänt. Om du däremot har tid (någon dag innan hemtentan) att dra paralleller mellan kapitel från olika böcker kan du nå högre betyg.

Summa summarum, det är precis som vanligt, ju fler timmar du har i ryggen in i ett examinationsmoment, desto bättre presterar du. Simple as that!

Frågan jag inte vill veta svaret på: hur reagerar psyket om första uppgiften inte är klar dag 1?

 

En klassisk plugga-till-tenta-plugga-plugga-plugga-ända-in-i-kaklet bild.

 

2 comments

  1. Service Management

    Underbart! Tack för en rolig och igenkännande analys. Och good luck m hemtentan. Firarfredag i sikte….. 😉

  2. Hej svejs i vinteryran……. | Service Management Blogg

    […] ni är trogna bloggföljare och läste Mattias inlägg för någon vecka sedan, vet ni att han berättade om vår då stundande hemtentamen på tre dagar […]

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *