Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Gymnasiet vs universitetet

Hola!
Nu närmar sig våra inspirationsdagar för gymnasieelever här på campus och jag antar att endel är nyfikna på hur det är att läsa på en högre utbildningsnivå. Att gå på gymnasiet skiljer sig ganska mycket från universitetet och därför tänkte jag gå rakt på sak med att radda upp de olikheter som jag skulle vilja belysa. Bra att ha i åtanke är att det nu är fem år sedan jag själv gick ut gymnasiet så jag må ha missat något!

1. Ansvar – Att studera på universitetet handlar ständigt om eget ansvar. Kravet av att gå på lektioner som finns på gymnasiet går inte att jämföra med universitetet. Enkelt förklarat kommer ingen föreläsare märka om du inte ens gått på en enda föreläsning innan tentan.
2e5cb3ccdcdabfc9a8d53a3797b4806a

2. Möjligheter – Med eget ansvar kommer vi också in på möjligheter. En befriande känsla till skillnad från gymnasiet är att man kan ta sig friheten att plugga vart man vill med förutsättning att inga obligatoriska moment står på schemat. Likaså gäller att kunna vara ledig mitt i veckan och sedan plugga på helgen.
albert-einstein-intriging-questions-01

3. Studietempo – Ribban höjs på såväl skriftliga arbeten som vad som begärs utav dig som student. En generell regel är att heltidsstudier bör motsvara ett heltidsjobb på 40 timmar i veckan vilket snittar på 8 pluggtimmar/dag. Förbered dig på att läsa ut ett flertal tunga böcker inom loppet av ett par veckor i jämförelse med att läsa samma bok hela terminen, eller kanske till och med hela läsåret. Att skriva akademiska texter kräver också endel övning och är fortfarande något jag, efter snart tre terminer, känner är utmanande men samtidigt kul och givande! En fördel är att hjälp och stöttning finns att få för alla nivåer på universitetet. Min favorit är studieverkstan där all möjlig hjälp erbjuds med såväl akademiskt skrivande som studieteknik. Värt att komma ihåg – det finns hopp för alla sålänge viljan finns!
0b81a21f379a1354d73e2202aa3c915c128602b2738fda58b2712ec3a273a8ca


4. Ekonomisk förändring
– En generell förändring för de flesta är förmodligen att flytta hemifrån om detta steg inte skett tidigare samt att livnära sig på studiebidrag och lån. Samtidigt en av universitets bästa lärdomar!

d8fa5f58ce43932cc084660673ccab03d44e04401b46814a68a73c3ed95458a3

5. Anonymitet – Gymnasiet gav mig en nära och stark relation till hela min klass där vi spenderade dagarna långa med varandras sällskap. Härlig tid! Men – universitetet ger inte denna klasskänsla och närhet på samma sätt. Jag kan fortfarande upptäcka nya människor som läser samma program som mig, även efter snart halva studietiden. Givetvis finns både för och nackdelar med detta, men även oändliga möjligheter i detta hav av nätverk och vänskaper.
fullsizerender

Hoppas detta inlägg besvarade några av era funderingar! 🙂

Ha dee!!
/Nora

06 november, 2016

Inlägget postades i

Okategoriserade