Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Frågor&Svar

Afton afton!

Jag får ganska många frågor om logistics service management programmet och tänkte därför dela med mig av lite frågor&svar!

  • Vad du arbetat med och hur din arbetslivserfarenhet och utbildningen knyter an till varandra?

Jag har tidigare arbetat på DHL Express, främst som kurir men även som teamleader och ruttplanerare. Logistik handlar ju om att flytta saker från A till B som jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg. Jag har bara erfarenhet från den sista delen i försörjningskedjan. Men det är oftast bara den delen som syns för kunden. Jag känner ofta att jag kan relatera det vi läser till mina tidigare arbetslivserfarenheter vilket gör det hela lite enklare.

  • Funderade du på att läsa Transport Management på Malmö Högskola eller hur resonerade du när du valde utbildning?

Jag visste inte att Transport Management fanns när jag sökte. Jag ville studera vid Lunds universitet och hittade därigenom Logistics Service Management programmet. Jag har några kompisar som läser Transport Management i Malmö och min uppfattning är att det programmet är mer logistikinriktat, eller framförallt transportinriktat än det vi läser. Vi har istället 90 HP i service managament som innehåller ledarskap, ekonomi och organisationsteorier ur ett serviceperspektiv.

  • Hur mycket matte är det i programmet?

Svårt att säga. Min personliga åsikt är att det inte är jättemycket matte. Det krävs viss matematisk kunskap för att klara en del kurser i bland annat ekonomi och logistik. Excel är ett frekvent redskap som är väldigt användbart och du har stora fördelar om du behärskar det. Förkunskapskraven är ju Matte C eller nuförtiden heter det Matte 3c/3d. Har man läst den typen av matte är det inga problem att klara kurserna. 

  • Finns det exempel på vad för typ av examensarbeten som tidigare studenter har skrivit?

Här hittar du ett par exempel på examensarbeten. Ändra nyckelordet för att få fler träffar eller ta bort det helt för att få upp samtliga uppsatser från institutionen för service management.

  • Är det vanligt att studenter får arbetserbjudanden av de företag de skriver sina exjobb för?

Jag vet inte hur vanligt det är att studenter skriver sina exjobb på just ETT företag. Jag tror det är lika vanligt att studenter kontaktar flera företag. Det är mycket upp till studenten själv att kontakta företag och ”sälja in sig själv”.

  • Jag skulle gärna arbeta inom Supply Chain Management och siktar på en position som Supply Chain Manager. Har du någon uppfattning om hur lämplig denna utbildning är för att nå dit?

Jag skulle absolut säga att denna utbildning är lämplig för det. Även om du så klart får kämpa för att ta dig dit. Här kan du hitta info från alumner.

  • Vad önskar du själv att arbeta med/inom efter avslutade studier?

Jag är lite kluven kring vad jag vill arbeta inom. Jag blev väldigt inspirerad av en kurs vi läste i höstas (termin 5) och som tog ett miljöperspektiv av logistik. Därför ska jag nu läsa en master i hållbar utveckling och miljöforskning i Lund. Efter det skulle jag vilja arbeta med att hjälpa företag/organisationer att minska sin resursförbrukning och öka deras resursutnyttjande. Det får ekonomiska, miljömässiga och samhällsmässiga fördelar som blir bättre för alla. En så kallad triple win!

 

01 april, 2013

Inlägget postades i

Logistics Studier

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.