En vecka med virus…….

Halloj

Jag gör som några andra redan  gjort den här veckan, jag  gör mitt inlägg på annan veckodag än den vanliga…. anledningen är att jag åkt på en rejäl omgång av influensa och inte kunna göra något vettigt överhuvudtaget den här veckan!

Ja virus kan verkligen ställa till det, något som vi faktiskt läser om i vår nya delkurs ”Kvalitetsstyrning av livsmedel”. Kursens mål är att utbilda oss studenter i hur man bäst skall jobba med livsmedel och måltidsproduktion för att garantera att den mat som serverar är säker. Det ligger mycket jobb och planering bakom säker mat, för att kunna bedriva en säker livsmedelsverksamhet skall gedigna egenkontrollprogram, risk analyser samt identifikation av så kallad kritiska kontroll punkter sättas upp för hela verksamheten. Jag skall inte gå in alltför djup på vad alla dessa olika dokument och rutiner innebär men kan ju säga att det har tagit min grupp drygt en vecka att gå igenom och skriva alla de dokument som behövs, för att bedriva en godkänd verksamhet, som till exempel ett skolkök.

Anledningen till de tuffa och detaljerade kraven för livsmedel/måltidsproduktion är naturligtvis att eliminera risken för att virus och andra mikroorganismer skall finnas i den mat vi äter och sedan göra oss sjuka. Enligt SLV drabbas varje år 500 000 personer av matförgiftningar efter att ha ätit mat hemma eller på restaurang i Sverige, och ytterligare 250 000 efter utlandsvistelser.

Det absolut bästa sättet att undvika matförgiftning är att tvätta händerna och att se till att maten man äter är tillräckligt uppvärmd (70C) samt att man inte låter mat stå framme under längre tider utan att den förvaras i kylen istället.

Med de goda råden avslutar jag för den har gången, dags för en omgång Ipren och sedan sömn, förhoppningsvis mår jag bättre imorgon!!!!

blogg 9

Om helena

Hej, jag heter Helena och läser sista året på Food Service Management. Anledningen till att jag valde FSM är att jag älskar mat och vill jobba med livsmedel i framtiden. Att jag valde FSM ångrar jag inte en sekund, det är ett jätte roligt program som ger en bra grund för att jobba inom många olika områden inom livsmedelsbranschen.
Det här inlägget postades i Studier. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt