Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

En hälsosammare klass

IMG_1300Att inleda sin tisdagskväll med en läcker Japaninspirerad fyrarättersmiddag, för att sedan i lugn och ro bada på japanskt vis med en tvagningsritual som renar kropp och själ. Därefter ta en långsam simtur i simbassängen för att slutligen stiga ner i den 40 grader varma utomhuskällan. Känna hur vinterkylan biter i kinderna samtidigt som du sitter i ett varmt ångande bad. Att avsluta kvällen med att besöka relaxavdelningen där det erbjuds färsk frukt, sköna sängar, stolar som vaggar dig och harmonisk japansk musik från högtalarna. Låter det härligt?

Så såg vår tisdagskväll ut när hälsoklassen fick åka på en exkursion till Stockholm för att få en djupare förståelse för hälsans roll i organisationer. Med våra Service Management-glasögon på checkade vi in på det japanska spat Yasuragi där vi först fick en inspirerande föreläsning av spachefen och hotellchefen. Det var väldigt intressant och inspirerande att lyssna på hur de driver organisationen, speciellt med tanke på att jag själv har en dröm att driva ett eget spa i framtiden.

IMG_1283
Jimmy Myhrinder, spachef på Yasuragi, instruerar oss i hur man utför en japansk tvagningsritual

De förklarade vikten av att ha en aktiv dialog med sina kunder och sin personal samt se vad den enskilde individen har för behov. De är väldigt måna om att hela organisationen ska andas Japan och allt från behandlingarna till personalens bemötande ska vara influerat av den japanska kulturen. Som Service Management-student kan man inte låta bli att observera hur företaget arbetar med service och man iakttar allt ifrån hur servicelandskapet är uppbyggt till vilka värderingar som företaget styrs utifrån. Det är alltid lika häftigt när man även i ett framgångsrikt företag upptäcker en del förbättringspotentialer – idéer som jag tar med mig till framtida jobb och uppdrag.

Min fina klass iklädda en yakuta täckt med japanska tecken som betyder ”tur och lycka” och ”sann glädje”
Min fina klass, alla iklädda en yakuta täckt med japanska tecken som betyder ”tur och lycka” och ”sann glädje”

Efter en fantastisk frukostbuffé besökte vi Sats huvudkontor där olika representanter från ledningsgruppen förklarade hur de arbetar med hälsa. Därefter åkte vi vidare till Karolinska sjukhuset för att lyssna på Ida Karlblom (landstingsrådssekreterare till Filippa Reinfeldt) som bl.a. pratade om arbetet ”Hälsosamma Sverige”. Det fanns en viss röd tråd genom föreläsningarna på Sats och Karolinska sjukhuset, nämligen vikten att se den ekonomiska kostnaden för ohälsa och sjukfrånvaro. Precis som jag diskuterade här förklarar försäljningschefen på Sats att företag faktiskt tjänar pengar på att satsa på hälsa och hälsoutveckling. Han berättade bl.a. att det i regel är 60 % av alla anställda i svenska företag som ligger i riskgruppen för att drabbas av ohälsa och sjukskrivning.

Slutligen besökte vi  Nya Karolinskas showroom där vi fick lyssna på en presentation om uppbyggnaden av Sveriges främsta specialistsjukhus.

Jag fick återigen uppleva känslan av att jag läser en utbildning som verkligen ligger i tiden och som behövs. Att få se hur stora organisationer arbetar med frågor och utmaningar som vår pågående kurs berör är inte bara väldigt intressant – det ger oss även en otrolig trygghet att vi får en kompetens som faktiskt behövs därute! Det häftigaste av allt är hur man redan kan upptäcka förbättringsmöjligheter vad gäller hälsoarbete ute i väletablerade företag.

Jag och Diana blev minst sagt avslappnade av vår hälsosamma klassresa!
Jag och Diana blev minst sagt avslappnade av vår hälsosamma klassresa

Jag undrar hur många universitetsutbildningar som får chansen att åka iväg på liknande exkursioner. Det blev en oerhört rofylld, inspirerande och utvecklande klassresa med mina fantastiska klasskamrater. Vi har verkligen fått se hur man kan använda våra kunskaper i praktiken och jag har fått en enorm motivation till att plugga inför kommande tenta.

Efter en övernattning på spa och flera intressanta föreläsningar tror jag bestämt att vi blivit en hälsosammare klass!

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *