Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Back on track!

I måndags var det dags att komma tillbaka till verkligheten och skolbänken igen. Jag har inte varit ledig från skola och jobb på ett helt år, så de två veckors jullov jag precis avslutat var minst sagt välbehövliga! Nu är jag halvvägs till min kandidatexamen och det känns otroligt så mycket jag redan lärt mig på utbildningen.

Tillbaka på Campus!

I stort sett varje vecka fylls min kunskapsbank med en hel del nya kunskaper, och denna vecka är inget undantag. I måndags började vi arbeta med ett projektarbete som är en slags fortsättning på projektarbetet vi skrev i förra kursen, där vi gjorde en studie om hur MQ arbetar för att skapa framgång. Nu ska vi istället fokusera på att göra en företags- och räkenskapsanalys av MQ samt en analys av företagets ekonomistyrning och vilken roll detta har i företaget. Med hjälp av olika nyckeltal och branschstatistik från SCB analyserar vi bl.a. MQs likviditet (betalningsberedskap på kort sikt), soliditet (kapitalstyrka att stå emot en eventuell motgång på lång sikt) och lönsamheten. Detta innebär att vi just nu begraver våra näsor i MQs årsredovisningar från de senaste fyra åren, och det kan beskrivas som riktigt detektivarbete!

Flitighetslampan lyser starkt!

Efter vår räkenskapsanalys ska vi analysera MQs ekonomistyrning där vi bl.a. kommer titta på hur företaget arbetar med internprissättning, ekonomiskt ansvar och investeringskalkyler. Vi kommer slutligen ge förslag till hur MQs ekonomistyrning kan utformas på ett bra sätt.

Arbetet ska vara ca 16 sidor och deadline är redan om en vecka, så vi har en del att göra. Men med tanke på hur mycket jag hittills lärt mig under utbildningen är det värt varenda sekund av allt kämpande – det är bara ett steg närmare mitt mål!

Härligt att vara tillbaka igen!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *