Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Omdiskuterade riktlinjer

I helgen publicerade Sydsvenskan en artikel ( Studenter förbjuds blogga om politik ) där man tolkat riktlinjerna för denna studentblogg på ett mycket olyckligt vis. Sydsvenskan menar att riktlinjerna förbjuder våra studenter att blogga om politik och religion. Något som senare skapade liknande rubriker i DN, SvD, Aftonbladet och TV4. Riktlinjerna debatteras också flitigt på webben och i sociala medier.

Våra riktlinjer är framtagna tillsammans med de studenter som skriver här på bloggen. Något de har önskat för att kunna känna sig trygga, undvika problem och försäkra sig om att de skriver om ämnen som är relevanta på just denna blogg. Såväl riktlinjer som avtal har granskats och godkänts av juridiska enheten på universitetet.

I riktlinjerna finns ett avsnitt med exempel på vad studenterna bör undvika att skriva om på just denna blogg (se nedan).

Undvik att:

• Skriva nedlåtande om föreläsare, gästföreläsare, personal eller studenter på Campus Helsingborg
• Skriva något om någon enskild person som kan uppfattas som kränkande, då det kan utgöra ett brott mot personuppgiftslagen
• Skriva om kontroversiella ämnen som religion och politik
• Citera någon utan deras godkännande

Betyder det då att vi förbjuder våra studenter att skriva om dessa ämnen? Självfallet inte! Våra studenter har full frihet att uttrycka personliga politiska och religiösa åsikter i andra forum och på sina personliga bloggar. Men syftet med just denna, samlade studentblogg, är att skapa en dialog mellan nuvarande och blivande studenter. Här skall man kunna läsa om hur det är att vara student på Lunds universitet, Campus Helsingborg och om studentlivet.  Och förhoppningsvis bli lockad av att söka sig hit. Vi tycker att det är viktigt att alla känner sig välkomna hit, oavsett t.ex. religiös eller politisk tillhörighet och därför vill vi också undvika att diskutera dessa ämnen här. Vad studenter skriver på sina privata bloggar är naturligtvis upp till dem själva.

 Andra bloggar med kloka tankar om våra riktlinjer:  Utsikt från höjden och Scaber Nestor

07 februari, 2010

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.