Service management blogg

Morgondagens ledare bloggar om studentlivet

Kulturöverskridande samarbete

Jag är, som jag nämnde i mitt förra inlägg, med i fyra olika grupper för tillfället. Även om detta kan vara aningen påfrestande så är det också otroligt lärorikt då man får arbeta med personer från världens alla hörn. Jag har gruppmedlemmar som är från Kina, Sydkorea, Taiwan, Hong Kong, Macau, Kanada, Spanien och Australien. Syftet med detta inlägg är därför att beskriva lite hur det är att arbeta med personer från en helt annan kultur och som ser saker från ett annat perspektiv än man är van vid. Då majoriteten av de jag jobbar med är kineser så är det också dem jag kommer lägga mest fokus på här.

– Vad det innebär att vara i tid

Kineser har en väldigt annorlunda uppfattning om vad det innebär att vara i tid jämfört med oss svenskar. I en grupp om sju personer brukar vi generellt sätt vara två som är på plats vid avtalad tid och den sista dyker upp ungefär en timme senare. Detta var till en början ett stort irritationsmoment för mig men efterhand som jag har jobbat med allt fler asiater i allmänhet och kineser i synnerhet, har jag också förstått att detta är något man får finna sig i och istället försöka göra det bästa av. Det är trots allt mycket lättare att anpassa sig och hantera situationen om man vet att vissa personer alltid kommer sent.

– Olika perspektiv och synvinklar

Detta är nog den mest lärorika delen av kulturöverskridande samarbete då det egna tänkandet utvecklas otroligt mycket. Det är otroligt häftigt att se hur tankesätt skiljer sig mellan öst och väst, vilket i många fall också ger en betydligt mer diversifierad bild av olika problem, situationer och händelser. Dessutom har man lärt sig att lagar och regler samt en god relation med regeringen är någon som är extremt viktigt för alla typer av internationella affärer som involverar Kina. Får du till exempel en fråga om möjliga problem för ett internationellt företag i Kina och är lite osäker på vad du ska svara så kan du alltid svara antingen ”government” eller ”rules and regulations” och vara säker på att du inte har fel.

– Kunskapssyn

En annan sak som är väldigt viktig att ta hänsyn till är skillnaden i synen på kunskap. Till att börja med kan jag konstatera att kinesiska studenter arbetar väldigt hårt och pluggar otroligt mycket. Dock är detta inte endast bra då det ofta resulterar i att de blir väldigt duktiga på att repetera information som ges i litteraturen men inte alls lika duktiga på att implementera det de har läst och använda det för att analysera. Detta är en väldigt stor skillnad jämfört med i västvärlden där ett stort fokus läggs på den analytiska förmågan. Dessutom är det just analysen som majoriteten av mina lärare (som har studerat vid Harvard, Stanford, Cambridge, MIT och UC) värdesätter mest vilket gör att många av mina kinesiska vänner får kämpa lite mer än många västerlänningar behöver göra. Dessutom är det i Kina ”fult” att inte förstå eller veta svaret på en fråga, det anses då bättre att låtsas förstå eller låtsas veta svaret. Detta har orsakat en del problem i mina olika grupper och är något som kan vara bra att tänka på om du exempelvis skulle behöva fråga om vägen i Kina någon gång…

Detta är några av de många skillnader som jag har upptäckt under min tid i Kina och dessa skillnader lär man sig otroligt mycket av. De har skapat en förståelse för andra kulturer, andra perspektiv och inte minst vilka utmaningar det innebär att leda internationella företag som måste hantera dessa skillnader dagligen. Det är både väldigt lärorikt och roligt att vara med om allt detta, man riktigt känner hur man utvecklas hela tiden. Fantastiskt helt enkelt!

Ha det gött!

Min grupp i Operations Management (plus vår lärare till höger) efter att vi vunnit ”The Beer Game” som skapades på MIT för runt 50år sedan. Spelet visar, bland annat, vikten av kommunikation och välfungerande informationssystem. Nationer representerade (från vänster): Spanien, Sverige, Hong Kong, Macau, Kina.
Min grupp i Operations Management (plus vår lärare till höger) efter att vi vunnit ”The Beer Game” som skapades på MIT för runt 50år sedan. Spelet visar, bland annat, vikten av kommunikation och välfungerande informationssystem.
Nationer representerade (från vänster): Spanien, Sverige, Hong Kong, Macau, Kina.

 

 

Observera att det som presenterats här endast är mina högst personliga åsikter och dessutom innebär en generalisering som inte alltid överensstämmer med verkligheten.

 

 

 

02 december, 2013

Inlägget postades i

Intressant Studier Tänkvärt